Otvaranje izložbe MIGRACIJE U UMETNOSTI – UMETNOST MIGRACIJA

U okviru programskog luka Seobe Evropske prestonice kulture u Galeriji Matice srpske biće otvorena međunarodna izložba Migracije u umetnosti Umetnost migracija.

Pred novosadskom javnosti prvi put će biti jednom mestu prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

Na otvaranju izložbe publici će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i dr Sandro Debono, stručni savetnik Galerije i osnivač MUZA muzeja na Malti, dok će izložbu svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije. Samom činu otvaranja prethodiće umetnička projekcija na fasadi Galerije Matice srpske.

Izložba Migracije u umetnosti umetnost migracija istražuje fenomen društvenih migracija preispitujući istorijski i savremeni kontekst, kao i razloge i efekte migracija na društva i pojedince. Ideja izložbe je da, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume ovaj fenomen koji pogađa svako stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja. Radeći na različitim nivoima – vremenskom, prostornom, etičkom i mnogim drugim, izložba pruža mogućnost da kroz jezik umetnosti preispitate svoje stavove i stavove društva, pa čak civilizacijske izazove u XXI veku. Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, (odsustva) empatije, (ne)razumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti.

Izložba je realizovana u saradnji sa Državnom galerijom “Tretjakov”, Državnim muzejem lepih umetnosti “Puškin”, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecem, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle.

Datum

Otvaranje: 18. Februar 2022.
Traje do: 18. Februar 2022.

Vreme

19:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima