Отварање изложбе МИГРАЦИЈЕ У УМЕТНОСТИ – УМЕТНОСТ МИГРАЦИЈА

У оквиру програмског лука Сеобе Европске престонице културе у Галерији Матице српске биће отворена међународна изложба Миграције у уметности Уметност миграција.

Пред новосадском јавности први пут ће бити једном месту приказана дела водећих имена националне уметности Уроша Предића и Паје Јовановића, великана европске уметности Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, као и савремених уметника Младена Миљановића, Владана Јеремића, Рене Рeдле, Сафета Зеца и Таус Макачеве.

На отварању изложбе публици ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Сандро Дебоно, стручни саветник Галерије и оснивач МУЗА музеја на Малти, док ће изложбу свечано отворити Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије. Самом чину отварања претходиће уметничка пројекција на фасади Галерије Матице српске.

Изложба Миграције у уметности уметност миграција истражује феномен друштвених миграција преиспитујући историјски и савремени контекст, као и разлоге и ефекте миграција на друштва и појединце. Идеја изложбе је да, у времену актуелне светске миграционе кризе, покуша да посматра, испитује и разуме овај феномен који погађа свако становништво и покреће многа етичка и културолошка питања. Радећи на различитим нивоима – временском, просторном, етичком и многим другим, изложба пружа могућност да кроз језик уметности преиспитате своје ставове и ставове друштва, па чак цивилизацијске изазове у XXI веку. Циљ изложбе није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да кроз селекцију репрезентативних и занимљивих примера уметничког стваралаштва креира простор за друштвени дијалог о феномену, суочавајући се са појмовима попут страха, (одсуства) емпатије, (не)разумевања, контрадикторности и људскости.

Изложба је реализована у сарадњи са Државном галеријом „Третјаков“, Државним музејем лепих уметности „Пушкин“, Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево, као и уметницима Таус Макачевом, Сафетом Зецем, Младеном Миљановићем, Владаном Јеремићем и Реном Редле. 

 

 

Датум

Отварање: 18. фебруар 2022.
Траје до: 18. фебруар 2022.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима