Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja

Kako danas vidimo epohu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka? Koje su sličnosti naizgled dva različita umetnika – jednog iz Beča, drugog iz Vršca i kako su oni spojili tri muzeja u jednom izložbenom prostoru? Odgovore na ova pitanja pružiće nova izložba u Galeriji Matice srpske koja od početka godine privlači veliko interesovanje javnosti.

Na izložbi Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja predstavljena su tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Ova tri pažljivo odabrana dela, od kojih su dva prvi put izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija. U prostoru Galerije Matice srpske se prvi put spajaju stvaralaštvo Paje Jovanovića i Gustava Klimta, pokreću se dijalozi o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.

Izložbu Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja prati istoimeni trojezični katalog u čijem sadržaju su uvodni tekstovi Maje Gojković i dr Tijane Palkovljević Bugarski, raspravni tekst dr Snežane Mišić, muzejske savetnice i „povremeno istinite priče“ u tekstu U salonu šešira Oskara Hutera msr Nikole Ivanovića, kustosa.

Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Austrijski kulturni forum Beograd, UNIQA osiguranje, OTP banka Srbija i DDOR osiguranje.

Medijski partneri izložbe su JMU Radio-televizija Vojvodine, Radio 021, Naxi Planeta radio, Radio Beseda, Color Press Group, Kulture.rs, TV Pančevo/Dunav TV i Ringier Serbia doo – Blic.

Datum

Otvaranje: 14. Oktobar 2023.
Traje do: 18. Februar 2024.

Vreme

Ulaznica

300
  • Namenjeno: svim uzrastima