Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја

Како данас видимо епоху која је обележила крај 19. и почетак 20. века? Које су сличности наизглед два различита уметника – једног из Беча, другог из Вршца и како су они спојили три музеја у једном изложбеном простору? Одговоре на ова питања пружиће нова изложба у Галерији Матице српске која од почетка године привлачи велико интересовање јавности.

На изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја представљена су три женска портрета из три музеја: Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере. Ова три пажљиво одабрана дела, од којих су два први пут изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. У простору Галерије Матице српске се први пут спајају стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покрећу се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

Изложбу Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја прати истоимени тројезични каталог у чијем садржају су уводни текстови Маје Гојковић и др Тијане Палковљевић Бугарски, расправни текст др Снежане Мишић, музејске саветнице и „повремено истините приче“ у тексту У салону шешира Оскара Хутера мср Николе Ивановића, кустоса.

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Аустријски културни форум Београд, UNIQA осигурање, ОТП банка Србија и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group, Културе.рс, ТВ Панчево/Дунав ТВ и Ringier Serbia doo – Блиц.

Датум

Отварање: 14. октобар 2023.
Траје до: 18. фебруар 2024.

Време

Место

Сала на II спрату „Модернизми”, Галерија Матице српске

Улазница

300
  • Намењено: свим узрастима