Promocija knjige o Bogomilu Karlavarisu

Ove godine iz štampe je izašla monografija Bogomil Karlavaris – slikar, naučnik, pedagog posvećena istaknutom srpskom slikaru i profesoru univerziteta. Tim povodom će se u Galeriji Matice srpske održati promocija monografije na kojoj će pozdravnu reč uputiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dok će o knjizi i životu Bogomila Karlavarisa govoriti prof. emeritus Irina Subotić, istoričarka umetnosti, mr Ervin Dubrović, istoričar umetnosti i upravnik Muzeja grada Rijeke, prof. dr Sanja Filipović, profesor metodike i Ivan Karlavaris, urednik knjige.


Monografija je okupila nekoliko stručnjaka i njihove tekstove o Karlavarisu koji su grupisani u tri celine. Irina Subotić, Tonko Maroević, Sonja Briski Uzelac, Ervin Dubrović, Hans Heler i Lale Simonović pišu o Karlavarisu kao slikaru, Monika Miler, Emil Kamenov, Sanja Filipović, Anita Rončević i Marjan Prevodnik su se posvetili njegovom pedagoškom radu, dok su u trećoj celini tekstovi Ivice Lukanovića i Martina Štelciga. Izdavač monografije je Udruženje „Vojvodina“ – omladinski klub, a glavni i odgovorni urednik je Ivan Karlavaris.


Bogomil Karlavaris rođen je 1924. godine u Perlezu nadomak Zrenjanina. Nakon završene Učiteljske škole u Vršcu, upisuje Višu pedagošku školu u Novom Sadu i Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorirao je likovnu pedagogiju u Nemačkoj. Radio je kao profesor na novosadskoj Višoj pedagoškoj školi, Akademiji umetnosti i Pedagoškom fakultetu u Rijeci, u Istri. Osnovao je Društvo likovnih pedagoga Vojvodine i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Priredio je više od šezdeset samostalnih izložbi u zemlji i svetu, a izlagao je i na brojnim grupnim postavkama. U Galeriji Matice srpske se nalazi četrnaest umetničkih dela Bogomila Karlavarisa, dok je u okviru izložbe Novosađani biraju trenutno izložena slika Raskrsnica kod Inđije.


„Malo je umetnika kod nas koji su ostavili tako dubokog traga u različitim disciplinama i u različitim geografskim podnebljima – kao što je to učinio profesor Bogomil Karlavaris svojim paralelnim aktivnostima u oblasti vizuelne edukacije i slikarstva, s jedne strane, i isto tako paralelnim životnim putevima kojima je povezao severnjačka prostranstva bogate vojvođanske ravnice sa plavetnilima mora i neba Kvarnera, predele dekirkovski ispunjene metafizikom zaustavljenog vremena i nataloženih emocija zasnovanih na iskustvima ličnih doživljaja.“
Irina Subotić

 

Datum

Otvaranje: 28. April 2022.
Traje do: 28. April 2022.

Vreme

18:00

Mesto

Sala na II spratu „Modernizmi”, Galerija Matice srpske

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima