Промоција књиге о Богомилу Карлаварису

Ове године из штампе је изашла монографија Богомил Карлаварис – сликар, научник, педагог посвећена истакнутом српском сликару и професору универзитета. Тим поводом, ће сеу Галерији Матице српске одржати промоција монографије на којој ће поздравну реч упутити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, док ће о књизи и животу Богомила Карлавариса говорити проф. емеритус Ирина Суботић, историчарка уметности, мр Ервин Дубровић, историчар уметности и управник Музеја града Ријеке, проф. др Сања Филиповић, професор методике и Иван Карлаварис, уредник књиге.

Монографија је окупила неколико стручњака и њихове текстове о Карлаварису који су груписани у три целине. Ирина Суботић, Тонко Мароевић, Соња Бриски Узелац, Ервин Дубровић, Ханс Хелер и Лале Симоновић пишу о Карлаварису као сликару, Моника Милер, Емил Каменов, Сања Филиповић, Анита Рончевић и Марјан Преводник су се посветили његовом педагошком раду, док су у трећој целини текстови Ивице Лукановића и Мартина Штелцига. Издавач монографије је Удружење „Војводина“ – омладински клуб, а главни и одговорни уредник је Иван Карлаварис.

Богомил Карлаварис рођен је 1924. године у Перлезу надомак Зрењанина. Након завршене Учитељске школе у Вршцу, уписује Вишу педагошку школу у Новом Саду и Академију ликовних уметности у Београду. Докторирао је ликовну педагогију у Немачкој. Радио је као професор на новосадској Вишој педагошкој школи, Академији уметности и Педагошком факултету у Ријеци, у Истри. Основао је Друштво ликовних педагога Војводине и Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине. Приредио је више од шездесет самосталних изложби у земљи и свету, а излагао је и на бројним групним поставкама. У Галерији Матице српске се налази четрнаест уметничких дела Богомила Карлавариса, док је у оквиру изложбе Новосађани бирају тренутно изложена слика Раскрсница код Инђије.

„Мало је уметника код нас који су оставили тако дубоког трага у различитим дисциплинама и у различитим географским поднебљима – као што је то учинио професор Богомил Карлаварис својим паралелним активностима у области визуелне едукације и сликарства, с једне стране, и исто тако паралелним животним путевима којима је повезао северњачка пространства богате војвођанске равнице са плаветнилима мора и неба Кварнера, пределе декирковски испуњене метафизиком заустављеног времена и наталожених емоција заснованих на искуствима личних доживљаја.“

Ирина Суботић

Датум

Отварање: 28. април 2022.
Траје до: 28. април 2022.

Време

18:00

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: svim uzrastima