Promocija zbornika STO GODINA ČASOPISA ZENIT 1921-1926-2021

Zbornik Sto godina časopisa Zenit 1921–1926–2021. posvećen je obeležavanju jednog veka od kada je u Zagrebu, 1. februara 1921. godine, objavljen prvi broj ove internacionalne revije za umetnost i kulturu (poslednji je izašao u Beogradu decembra 1926). Zbornik želi da, na simboličan i istovremeno naučan način, podseti na istorijski značaj i moguću aktuelnost časopisa i zenitističkog pokreta koji je doprineo profilisanju kulturne scene tek osnovane države Srba, Hrvata i Slovenaca. Ideolog zenitističkog pokreta – Ljubomir Micić, beskompromisan i uporan – bio je napadan, proganjan, osuđivan, a posle Drugog svetskog rata i potpuno isključen iz kulturnog života, pa samim tim gotovo zaboravljen.

U kojoj meri je Zenitovo nasleđe i danas – vek kasnije – živo? Da li su u dosadašnjim istraživanjima, analizama i tumačenjima iscrpljene sve teme i pitanja koja je otvarao ovaj časopis? Da li je sve rečeno i napisano o Miciću, njegovim idejama, njegovim saradnicima i njegovoj zaostavštini? Čime nove generacije istraživača mogu da doprinesu ovoj temi? Ovaj zbornik nastoji da odgovori na pojedina od ovih pitanja.

Uvodnu reč na promociji uputiće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. U razgovoru o zborniku učestvovaće prof. emeritus Irina Subotić, urednica zbornika, prof. dr Maja Stanković, Nevena Martinović i dr Goran Miloradović, dok će moderator razgovora biti prof. dr Dijana Metlić.

Datum

Otvaranje: 29. Oktobar 2021.
Traje do: 29. Oktobar 2021.

Vreme

19:00

Mesto

Sala na II spratu „Modernizmi”, Galerija Matice srpske

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima