Slika od peska

Svake godine u martu, sa prolećem nam dolazi i Mesec frankofonije – najveći praznik francuske kulture, jezika i umetnosti. U okviru ove manifestacije, u Galeriji Matice srpske se otvorila nova izložba pod nazivom Inspirisani Francuskom. Tim povodom, započinjemo realizaciju novog, dvomesečnog ciklusa edukativno-kreativnih radionica subotom Začarani magijom Pariza.

Nakon kratke praznične pauze, nastavljamo sa edukativno-kreativnim radionicama za tinejdžere i upoznavanjem sa umetničkim pravcima kojima su naši umetnici bili nadahnuti tokom svojih boravaka u Francuskoj. Ovog puta ćemo se upoznati sa enformelom, novim i smelim pravcem koji je u slikarstvo uveo različite neslikarske materijale i tehnike. Na izložbi Inspirisani Francuskom predstavljena je jedna enformelna slika umetnika Miće Popovića. Upoznavanjem sa ovom, ali i slikama francuskih umetnika enformela poput Žana Dibifea, istražićemo različite materijale i tehnike, ali i osećanja koja podstiču umetnike na stvaranje. U kreativnom delu radionice, tinejdžeri će zajedno stvoriti enformelnu sliku na zajedničkom velikom platnu, koristeći neslikarske materijale.

Radionice se organizuju za maksimalno 15 tinejdžera uzrasta od 11 do 14 godina. Učešće deteta na radionici potrebno je prijaviti popunjavanjem elektronskog upitnika. Cena radionice iznosi 200 dinara po detetu.

Datum

Otvaranje: 11. Maj 2024.
Traje do: 11. Maj 2024.

Vreme

16:00 - 17:30

Ulaznica

200