Slika od peska

Svake godine u martu, sa prolećem nam dolazi i Mesec frankofonije – najveći praznik francuske kulture, jezika i umetnosti. U okviru ove manifestacije, u Galeriji Matice srpske se otvorila nova izložba pod nazivom Inspirisani Francuskom. Tim povodom, započinjemo realizaciju novog, dvomesečnog ciklusa edukativno-kreativnih radionica subotom Začarani magijom Pariza.

Nakon kratke praznične pauze, nastavljamo sa edukativno-kreativnim radionicama za decu i upoznavanjem sa umetničkim pravcima kojima su naši umetnici bili nadahnuti tokom svojih boravaka u Francuskoj. Ovog puta ćemo se upoznati sa enformelom, novim i smelim pravcem koji je u slikarstvo uveo različite neslikarske materijale i tehnike. Na izložbi Inspirisani Francuskom predstavljena je jedna enformelna slika umetnika Miće Popovića. Upoznavanjem sa ovom, ali i slikama francuskih umetnika enformela poput Žana Dibifea, istražićemo različite materijale i tehnike, ali i osećanja koja podstiču umetnike na stvaranje. U kreativnom delu radionice, deca će zajedno stvoriti enformelnu sliku na zajedničkom velikom platnu, koristeći neslikarske materijale.

Radionice se organizuju za maksimalno 15 dece uzrasta od 5 do 10 godina. Učešće deteta na radionici potrebno je prijaviti popunjavanjem elektronskog upitnika. Cena radionice iznosi 200 dinara po detetu.

Datum

Otvaranje: 11. Maj 2024.
Traje do: 11. Maj 2024.

Vreme

11:00 - 12:30

Ulaznica

200