Svečano otvaranje izložbe Uroš Predić

U mesecu obeležavanja značajnog jubileja – 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, realizujemo veliku monografsku izložbu posvećenu stvaralaštvu jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara Uroša Predića, koja će biti svečano otvorena 7. oktobra 2022. godine u 20.00 sati. Na svečanom otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, dok će izložbu svečano otvoriti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka.

Izložbom Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti, kroz priču o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti, istovremeno se ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

Stvarajući neprekidno više od osam decenija ostavio je izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića. Pod Galerijskim krovom smo okupili umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića.

 

Izložba je organizovana zahvaljujući podršci OTP banke Srbija, a pokroviteljstvo obuhvata i štampu monografskih i dečijih publikacija, kao i izradu stripa i filma o Urošu Prediću.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i DDOR osiguranje.

Medijski partneri izložbe su JMU Radio-televizija Vojvodine, Radio 021, Naxi Planeta radio i Radio Beseda.

Datum

Otvaranje: 07. Oktobar 2022.
Traje do: 07. Oktobar 2022.

Vreme

20:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima