Свечано отварање изложбе Урош Предић

У месецу обележавања значајног јубилеја – 175 година од оснивања Галерије Матице српске, реализујемо велику монографску изложбу посвећену стваралаштву једног од најистакнутијих националних сликара Уроша Предића, која ће бити свечано отворена 7. октобра 2022. године у 20.00 сати. На свечаном отварању изложбе присутнима ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, проф. др Игор Борозан, историчар уметности, Предраг Михајловић, председник Извршног одбора ОТП банке Србија, док ће изложбу свечано отворити Драгана Милошевић, покрајинска секретарка.

Изложбом Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности, кроз причу о лику и делу овог великана српске културе и уметности, истовремено се указује на темељне вредности Галерије Матице српске: задужбинарство, посвећеност општем добру и националним вредностима, као и на значај овог сликара за српску историју уметности.

Стварајући непрекидно више од осам деценија оставио је изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Изложба обухвата преко 140 експоната ‒ више од 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића. Под Галеријским кровом смо окупили уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића.

 

Изложба је организована захваљујући подршци ОТП банке Србија, а покровитељство обухвата и штампу монографских и дечијих публикација, као и израду стрипа и филма о Урошу Предићу.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Град Нови Сад, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио и Радио Беседа.

Датум

Отварање: 07. октобар 2022.
Траје до: 07. октобар 2022.

Време

20:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима