Uroš Predić kao inspiracija

Obeležavanje značajnog jubileja – 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske započeto je monografskom izložbom Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti sa idejom da se ukaže na stvaralaštvo jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara. U skladu s institucionalnim opredeljenjem razvijanim tokom proteklih četvrt veka da smo muzej otvoren za sve, stvaralaštvo i život Uroša Predića približili smo i učinili dostupnim široj publici. Istovremeno, ovo je bila prilika da obnovimo saradnju sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput” iz Novog Sada i pozovemo njene učenike da u prostoru postavke izložbe, inspirisani delima Uroša Predića, naslikaju svoje radove, te da kroz sopstveni doživljaj stvaralaštva ovog značajnog umetnika pruže jedinstveni doprinos promociji kreativnog stvaralaštva kod mladih.

Izložba Uroš Predić kao inspiracija obuhvata 20 učeničkih radova u različitim tehnikama (crtež, akvarel, ulje na platnu) nastalih posmatranjem i promišljanjem Predićevog umetničkog opusa. Kroz raznolikost odabranih tema i motiva Predićevih dela, iskazana je namera mladih da kroz beleženje viđenog proniknu u dela izuzetnih vrednosti i tehničke izvedbe. Kao rezultat, nastale su dve grupe radove, od kojih jedna predstavlja lični kreativni doživljaj Predićevih portreta sa formalnim i kolorističkim karakteristikama koje diskretno odstupaju od originalnih slika. Drugu celinu čine kopije Predićevih radova koje zbog svojih kvaliteta i izuzetnosti izvedbe zavređuju posebnu pažnju. Kopiranje, kao viševekovna tradicija učenja kroz dela istaknutih majstora slikarstva, podrazumeva verno prenošenje originalnog crteža i bojenog sloja na novo platno, a od kopiste visok nivo preciznosti, pažnje i tehničke veštine. Za ovu priliku izrađene kopije, u celini i u pojedinostima, ukazuju na zainteresovanost i želju mladih autora da prihvate izazov, te da na što verodostojniji način prenesu slikarski izraz vešte ruke Uroša Predića, kao i da dostignu njegovo stvaralačko umeće.

U znak zahvalnosti prema uloženom trudu i zalaganju mladih autora, Galerija Matice srpske će uvrstiti nekoliko odabranih radova u svoju kolekciju, čime će njena Zbirka kopija biti značajno upotpunjena i obogaćena.

Predstavljeni su radovi sedamnaest učenika: Ksenije Dokić, Teodore Egić, Valerije Ilievske, Aljone Katurove, Mirke Klajner-Đurović, Olivere Kovač, Sare Odžić, Mione Milenković, Lije Mojsilović, Ksenije Latinović, Aleksandre Pavlović, Dunje Pavlović, Nađe Paunović, Andrije Radišića, Emine Sokolovski, Anje Hromiš i Matee Šević, dok su njihovi mentori bili profesori Škole za dizajn Nikolina Malinić i Boris Lukić. Sa njima u zajedništvu radio je stručni tim Galerije Matice srpske mr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika, Stanislava Jovanović Mindić, kustoskinja i msr Uroš Mirić, konzervator.

Datum

Otvaranje: 10. Mart 2023.
Traje do: 09. April 2023.

Vreme

Ulaznica

200
  • Namenjeno: svim uzrastima