Урош Предић као инспирација

Обележавање значајног јубилеја – 175 година од оснивања Галерије Матице српске започето је монографском изложбом Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности са идејом да се укаже на стваралаштво једног од најистакнутијих националних сликара. У складу с институционалним опредељењем развијаним током протеклих четврт века да смо музеј отворен за све, стваралаштво и живот Уроша Предића приближили смо и учинили доступним широј публици. Истовремено, ово је била прилика да обновимо сарадњу са Школом за дизајн „Богдан Шупут” из Новог Сада и позовемо њене ученике да у простору поставке изложбе, инспирисани делима Уроша Предића, насликају своје радове, те да кроз сопствени доживљај стваралаштва овог значајног уметника пруже јединствени допринос промоцији креативног стваралаштва код младих.

Изложба Урош Предић као инспирација обухвата 20 ученичких радова у различитим техникама (цртеж, акварел, уље на платну) насталих посматрањем и промишљањем Предићевог уметничког опуса. Кроз разноликост одабраних тема и мотива Предићевих дела, исказана је намера младих да кроз бележење виђеног проникну у дела изузетних вредности и техничке изведбе. Као резултат, настале су две групе радове, од којих једна представља лични креативни доживљај Предићевих портрета са формалним и колористичким карактеристикама које дискретно одступају од оригиналних слика. Другу целину чине копије Предићевих радова које због својих квалитета и изузетности изведбе завређују посебну пажњу. Копирање, као вишевековна традиција учења кроз дела истакнутих мајстора сликарства, подразумева верно преношење оригиналног цртежа и бојеног слоја на ново платно, а од кописте висок ниво прецизности, пажње и техничке вештине. За ову прилику израђене копије, у целини и у појединостима, указују на заинтересованост и жељу младих аутора да прихвате изазов, те да на што веродостојнији начин пренесу сликарски израз веште руке Уроша Предића, као и да достигну његово стваралачко умеће.

У знак захвалности према уложеном труду и залагању младих аутора, Галерија Матице српске ће уврстити неколико одабраних радова у своју колекцију, чиме ће њена Збирка копија бити значајно употпуњена и обогаћена.

Представљени су радови седамнаест ученика: Ксеније Докић, Теодоре Егић, Валерије Илиевске, Аљоне Катурове, Мирке Клајнер-Ђуровић, Оливере Ковач, Саре Оџић, Мионе Миленковић, Лије Мојсиловић, Ксеније Латиновић, Александре Павловић, Дуње Павловић, Нађе Пауновић, Андрије Радишића, Емине Соколовски, Ање Хромиш и Матее Шевић, док су њихови ментори били професори Школе за дизајн Николина Малинић и Борис Лукић. Са њима у заједништву радио је стручни тим Галерије Матице српске мр Данило Вуксановић, помоћник управника, Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња и мср Урош Мирић, конзерватор.

Датум

Отварање: 10. март 2023.
Траје до: 09. април 2023.

Време

Место

Дечја соба, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима