Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma

Simbolizam, koji je obeležio evropsku umetničku scenu s kraja XIX i početkom XX veka, viđen je kao nezaobilazna tema u savremenoj nauci o istoriji umetnosti poslednjih godina u mnogim evropskim zemljama. Ovaj kompleksan pravac ujedinio je dve velike i značajne muzejske ustanove – Narodni muzej u Beogradu i Galeriju Matice srpske u Novom Sadu na zajedničkoj realizaciji sveobuhvatne izložbe Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma sa ciljem da se predstave osobenosti srpskog simbolizma sagledanih kroz prizmu evropskih okvira.

Izložba obuhvata sedamdeset i sedam dela iz nacionalnih i evropskih muzeja. Sedam celina Život – San – Smrt, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Religiozno slikarstvo, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija stvara iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma. Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz različitih muzejskih ustanova, poput Narodnog muzeja u Beogradu, Jevrejskog istorijskog muzeja i Narodnog muzeja u Zrenjaninu, biće ujedinjena u prostoru Galerije Matice srpske gde će pružiti sliku o tematskim raznolikostima i osobenim poetikama srpskog simbolizma. Najveći iskorak ove izložbe ostvaren je izlaganjem dela stranih umetnika i stvaranjem mogućnosti da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih stvaralaca. Primerima iz evropskih muzeja – Muzej Belvedere iz Beča, Moderna Galerija i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba i Galerija likovnih umjetnosti iz Osijeka – biće pružena mogućnost sagledavanja širih okvira evropskog simbolizma. Pored istorijskog pogleda, poseban segment izložbe posvećen primerima savremene umetničke scene akcentovaće važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje.

Izložbu prate istoimeni katalog čiji su autori dr Snežana Mišić i dr Igor Borozan, kao i Zbornik radova Evropski okviri srpskog simbolizma u kom su sakupljeni radovi devet eksperata sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti našeg nacionalnog srpskog simbolizma.

Realizaciju izložbe su omogućili i podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Austrijski kulturni forum Beograd, DDOR osiguranje i UNIQA osiguranje.

Virtuelna tura realizovana je zahvaljujući pokroviteljstvu UNIQA osiguranja.

Datum

Otvaranje: 06. Novembar 2021.
Traje do: 31. Januar 2022.

Vreme

Mesto

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

200
  • Namenjeno: svim uzrastima