Живот – Сан – Смрт. Европски оквири српског симболизма

Симболизам, који је обележио европску уметничку сцену с краја XIX и почетком XX века, виђен је као незаобилазна тема у савременој науци о историји уметности последњих година у многим европским земљама. Овај комплексан правац ујединио је две велике и значајне музејске установе – Народни музеј у Београду и Галерију Матице српске у Новом Саду на заједничкој реализацији свеобухватне изложбе Живот – Сан – Смрт. Европски оквири српског симболизма са циљем да се представе особености српског симболизма сагледаних кроз призму европских оквира.

Изложба обухвата седамдесет и седам дела из националних и европских музеја. Седам целина Живот – Сан – Смрт, У потрази за митом, Пантеистичка визија света, Фатална жена, Религиозно сликарство, Универзално страдање и Национална митологија ствара исказ  о кључним тематским опредељењима, стилским изборима и уметничким дометима српског симболизма. Репрезентативна остварења националних уметника из различитих музејских установа, попут Народног музеја у Београду, Јеврејског историјског музеја и Народног музеја у Зрењанину, биће уједињена у простору Галерије Матице српске где ће пружити слику о тематским разноликостима и особеним поетикама српског симболизма. Највећи искорак ове изложбе остварен је излагањем дела страних уметника и стварањем могућности да се паралелно сагледају дела европских и националних стваралаца. Примерима из европских музеја – Музеј Белведере из Беча, Модерна Галерија и Музеј за умјетност и обрт из Загреба и Галерија ликовних умјетности из Осијека – биће пружена могућност сагледавања ширих оквира европског симболизма. Поред историјског погледа, посебан сегмент изложбе посвећен примерима савремене уметничке сцене акцентоваће важност симболистичких идеја и њихово универзално трајање.

Изложбу прате истоимени каталог чији су аутори др Снежана Мишић и др Игор Борозан, као и Зборник радова Европски оквири српског симболизма у ком су сакупљени радови девет експерата са идејом да се у научном смислу целовито представе особености нашег националног српског симболизма.

Реализацију изложбе су омогућили и подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Аустријски културни форум Београд, ДДОР осигурање и UNIQA осигурање.

Виртуелна тура реализована је захваљујући покровитељству UNIQA osiguranja.

Датум

Отварање: 06. новембар 2021.
Траје до: 31. јануар 2022.

Време

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима