Dan Galerije Matice srpske

Svečanom sednicom i osvrtom na izložbu Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja obeležava se ovogodišnji Dan Galerije Matice srpske i proslavlja 174 godine postojanja.

Svečanu sednicu otvara dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske besedom U susret jubileju: Zahvalnost prethodnicimakojom će biti ukazano na prethodne upravnike koji su svojim zalaganjima učinili značajane korake u razvoju, kako Galerije Matice srpske, jedne od najstarijih nacionalnih muzejskih ustanova, tako i u razvoju nacionale kulture u celini. Kroz besedu o prethodnicima, od prvog upravnika Franje Malina, preko umetnika Milenka Šerbana i Milivoja Nikolajevića, Radivoja M. Kovačevića, Milana Solarova, Olge Mikić, Leposave Šelmić i Branke Kulić biće istaknuti i najznačajniji događaji u istoriji ove ustanove, koja se tokom vremena prilagođavala i menjala izrastajuću u jednu od vodećih muzejskih ustanova.

O aktuelnoj izložbi Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja, nastaloj kao rezultat višegodišnje saradnje Galerije Matice srpske i DDOR osiguranja na različitim projektima prezentacije i očuvanja kulturnog nasleđa, govoriće mr Danilo Vuksanović, programski direktor Galerije Matice srpske. Sarađujući direktno s umetnicima i podržavajući likovne kolonije, kompanija je, u skladu sa delatnošću, osiguravala kontinuitet umetničkog stvaralaštva u višedecenijskom periodu, uključujući i izazovne i turbulentne godine, o čemu svedoči obimna kolekcija prevashodno vojvođanskih umetnika, čija su dela zahvaljujući ovoj izložbi i saradnji po prvi put predstavljena javnosti.

Naposletku, upravnica Galerije Matice srpske će uručiti zahvalnice članovima Kluba prijatelja Galerije Matice srpske koji su u toku prethodne godine dali svoj doprinos prikupljanju, očuvanju i prezentaciji likovnog stvaralaštva srpskog naroda novijeg doba.

Datum

Otvaranje: 15. Oktobar 2021.
Traje do: 15. Oktobar 2021.

Vreme

19:00

Mesto

Velika sala „Sava Tekelija”, Galerija Matice srpske

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: članovima Kluba prijatelja GMS