Дан Галерије Матице српске

Свечаном седницом и освртом на изложбу Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања обележава се овогодишњи Дан Галерије Матице српске и прославља 174 године постојања.

Свечану седницу отвара др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске беседом У сусрет јубилеју: Захвалност претходницима којом ће бити указано на претходне управнике који су својим залагањима учинили значајане кораке у развоју, како Галерије Матице српске, једне од најстаријих националних музејских установа, тако и у развоју национале културе у целини. Кроз беседу о претходницима, од првог управника Фрање Малина, преко уметника Миленка Шербана и Миливоја Николајевића, Радивоја М. Ковачевића, Милана Соларова, Олге Микић, Лепосаве Шелмић и Бранке Кулић биће истакнути и најзначајнији догађаји у историји ове установе, која се током времена прилагођавала и мењала израстајућу у једну од водећих музејских установа.

О актуелној изложби Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања, насталој као резултат вишегодишње сарадње Галерије Матице српске и ДДОР осигурања на различитим пројектима презентације и очувања културног наслеђа, говориће мр Данило Вуксановић, програмски директор Галерије Матице српске. Сарађујући директно с уметницима и подржавајући ликовне колоније, компанија је, у складу са делатношћу, осигуравала континуитет уметничког стваралаштва у вишедеценијском периоду, укључујући и изазовне и турбулентне године, о чему сведочи обимна колекција превасходно војвођанских уметника, чија су дела захваљујући овој изложби и сарадњи по први пут представљена јавности.

Напослетку, управница Галерије Матице српске ће уручити захвалнице члановима Клуба пријатеља Галерије Матице српске који су у току претходне године дали свој допринос прикупљању, очувању и презентацији ликовног стваралаштва српског народа новијег доба.

Датум

Отварање: 15. октобар 2021.
Траје до: 15. октобар 2021.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: члановима Клуба пријатеља ГМС