Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања

Изложба Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања настала је као резултат вишегодишње сарадње Галерије Матице српске и ДДОР-а на различитим пројектима презентације и очувања културног наслеђа. Као природни наставак овог партнерства, рад стручњака Галерије Матице српске на попису, обради, дигитализацији и валоризацији уметничке збирке брижљиво сакупљене под кровом ДДОР осигурања трасирао је пут ка изложби, којом је део обимне колекције од близу 400 дела први пут представљен јавности.

Разноликост, као главна карактеристика колекције настајале у директној сарадњи са уметницима кроз подршку ликовних колонија, поруџбине, откупе у атељеима и поклоне, илустрована је на изложби одабиром стилски, технички и мотивски разноврсних радова. Дела су груписана у четири целине по сличности идеја или осећања којима су се водили ствараоци, неовисно од периода настанка. На изложби су једнако заступљени радови афирмисаних и мање познатих уметника старије, као и средње и млађе генерације уметника формираних током последње деценије 20. века.

Изложба пружа један од могућих погледа на уметничке тенденције последњих деценија 20. и прве деценије 21. века на подручју Војводине. За већину уметника заступљених у колекцији она је била место рођења, трајно пребивалиште, или место у које су радо долазили и стварали дела инспирисани плодном равницом.

Изложбу прати двојезични каталог Трајне вредности. Збирка уметничких дела ДДОР осигурања са расправним текстовима мр Данила Вуксановића и Иване Јањић, стручњака Галерије Матице српске.

Током трајања изложбе биће организована кустоска вођења. Детаљније погледати у Претрага догађаја.

Изложба је отворена до 16. октобра 2021. године.

Датум

Отварање: 24. септембар 2021.
Траје до: 16. октобар 2021.

Време

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима