Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja

Izložba Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja nastala je kao rezultat višegodišnje saradnje Galerije Matice srpske i DDOR-a na različitim projektima prezentacije i očuvanja kulturnog nasleđa. Kao prirodni nastavak ovog partnerstva, rad stručnjaka Galerije Matice srpske na popisu, obradi, digitalizaciji i valorizaciji umetničke zbirke brižljivo sakupljene pod krovom DDOR osiguranja trasirao je put ka izložbi, kojom je deo obimne kolekcije od blizu 400 dela prvi put predstavljen javnosti.

Raznolikost, kao glavna karakteristika kolekcije nastajale u direktnoj saradnji sa umetnicima kroz podršku likovnih kolonija, porudžbine, otkupe u ateljeima i poklone, ilustrovana je na izložbi odabirom stilski, tehnički i motivski raznovrsnih radova. Dela su grupisana u četiri celine po sličnosti ideja ili osećanja kojima su se vodili stvaraoci, neovisno od perioda nastanka. Na izložbi su jednako zastupljeni radovi afirmisanih i manje poznatih umetnika starije, kao i srednje i mlađe generacije umetnika formiranih tokom poslednje decenije 20. veka.

Izložba pruža jedan od mogućih pogleda na umetničke tendencije poslednjih decenija 20. i prve decenije 21. veka na području Vojvodine. Za većinu umetnika zastupljenih u kolekciji ona je bila mesto rođenja, trajno prebivalište, ili mesto u koje su rado dolazili i stvarali dela inspirisani plodnom ravnicom.

Izložbu prati dvojezični katalog Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja sa raspravnim tekstovima mr Danila Vuksanovića i Ivane Janjić, stručnjaka Galerije Matice srpske.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana kustoska vođenja. Detaljnije pogledati u Pretraga događaja.

Izložba je otvorena do 16. oktobra 2021. godine.

Datum

Otvaranje: 24. Septembar 2021.
Traje do: 16. Oktobar 2021.

Vreme

Mesto

Velika sala „Sava Tekelija”, Galerija Matice srpske

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima