Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske iz Novog Sada i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru potpisali su u decembru 2019. godine Protokol o saradnji sa namerom da se kroz realizaciju zajedničkih projekata i izložbi povežu dve buduće evropske prestonice kulture – Novi Sad i Temišvar – koje će tu prestižnu titulu nositi 2022. i 2023. godine.

Povodom početka saradnje dva muzeja, u ponedeljak, 26. jula 2021. godine u 18.00 sati biće svečano otvorena izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru. Na otvaranju izložbe govoriće dr Filip Petku, v. d. upravnika Nacionalnog umetničkog muzeja, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Alin Adrijan Nika, predsednik Okruga Timiš, predstavnici prefekture i gradske skupštine Temišvara, dok će izložbu svečano otvoriti Bogdan Georgiju, ministar kulture Rumunije i Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije. Samom otvaranju izložbe prethodiće izvođenje predstave Crnjanski o Temišvaru u produkciji Srpske scene pri Pozorištu za decu i mlade „Merlin” iz Temišvara.

***

Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske prvi put je priređena u Galeriji Matice srpske tokom leta 2018. godine. Izložbom su obuhvaćena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala

se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i razmišljanja o evropskim vrednostima i fenomenima kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika kroz komunikaciju sa umetničkim idejama podstakne na razmišljanje o vrednostima na kojima se temelji evropsko društvo. Ovako koncipirana izložba ukazuje ne samo na evropske vrednosti, već i na težnju da muzeji budu mesta aktivnog društvenog dijaloga i prosperiteta, u cilju kreiranju boljeg, lepšeg i humanijeg društva. 

Izložbu prati dvojezični katalog na rumunskom i engleskom jeziku s tekstovima upravnice GMS dr Tijane Palkovljević Bugarski, kao i kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Miroslave Žarkov, Luke Kulića i Stanislave Jovanović Mindić.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Okrug Timiš.

Datum

Otvaranje: 26. Jul 2021.
Traje do: 15. Septembar 2021.

Vreme

18:00

Mesto

Nacionalni umetnički muzej, Temišvar, Rumunija

Ulaznica

500
  • Namenjeno: svim uzrastima