Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске

Галерија Матице српске из Новог Сада и Национални уметнички музеј у Темишвару потписали су у децембру 2019. године Протокол о сарадњи сa намером да се кроз реализацију заједничких пројеката и изложби повежу две будуће европске престонице културе – Нови Сад и Темишвар – које ће ту престижну титулу носити 2022. и 2023. године.

Поводом почетка сарадње два музеја, у понедељак, 26. јула 2021. године у 18.00 сати биће свечано отворена изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у Националном уметничком музеју у Темишвару. На отварању изложбе говориће др Филип Петку, в. д. управника Националног уметничког музеја, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Алин Адријан Ника, председник Округа Тимиш, представници префектуре и градске скупштине Темишвара, док ће изложбу свечано отворити Богдан Георгију, министар културе Румуније и Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Републике Србије. Самом отварању изложбе претходиће извођење представе Црњански о Темишвару у продукцији Српске сцене при Позоришту за децу и младе „Мерлин” из Темишвара.

***

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске први пут је приређена у Галерији Матице српске током лета 2018. године. Изложбом су обухваћена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост

Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала

се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Затим, Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. И коначно, Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Изложбом је понуђено једно од више могућих читања и размишљања о европским вредностима и феноменима кроз изложена уметничка дела, а с идејом да се публика кроз комуникацију са уметничким идејама подстакне на размишљање о вредностима на којима се темељи европско друштво. Овако конципирана изложба указује не само на европске вредности, већ и на тежњу да музеји буду места активног друштвеног дијалога и просперитета, у циљу креирању бољег, лепшег и хуманијег друштва. 

Изложбу прати двојезични каталог на румунском и енглеском језику с текстовима управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски, као и кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић Миндић.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Аутономне покрајине Војводине, као и Округ Тимиш.

Датум

Отварање: 26. јул 2021.
Траје до: 15. септембар 2021.

Време

18:00

Место

Национални уметнички музеј, Темишвар, Румунија

Улазница

500
  • Намењено: свим узрастима