Mesec frankofonije u GMS

u okviru izložbe Migracije u umetnosti – umetnost migracija

 

Program u okviru Meseca frankofonije u Galeriji Matice srpske posvećen je aktuelnoj, međunarodnoj izložbi Migracije u umetnosti – umetnost migracija koja posmatra i preispituje fenomen migracija i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja. Kroz stručna predavanja o francuskim umetnicima i njihovim migracijskim iskustvima posetioci će imati mogućnost de se upoznaju sa društveno-umetničkim prilikama u Francuskoj tokom XVIII, XIX i XX veka. Predavanja će biti posvećena tumačenju uticaja koje su migracije imale na francuske umetnike i motive koji su slikali, kao i o važnosti koju su ovi umetnici, kao posledicu svojih ličnih migracija, imali na razvoj umetnosti.

11. mart u 19.00 sati

Mark Šagal – između Rusije i Francuske

18. mart u 19.00 sati

Elizabet Viže Lebren – druga strana Francuske revolucije

1. april u 19.00 sati

Brod – univerzalni simbol migracija

 

Takođe, tokom Meseca frankofonije u Sobi za prepuštanje umetnosti Galerije Matice srpske posetioci će moći da uživaju u delu Ljubice Cuce Sokić Motiv iz Pariza iz 1954. godine, a u stalnoj postavci umetnosti XX veka u kratkim video pričama Inspirisani Francuskom nastalim kroz saradnju Francuskog instituta u Srbiji i muzejskih stručnjaka. Dvominutnim pričama publika će moći da sazna više o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela nalaze kako u Galeriji Matice srpske, tako i u muzejima Srbije.

 

Kao i svake godine, poseban program priređen je najmlađe posetioce. Kreativne radionice Francuski umetnici i njihova putovanja, namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina i posvećene upoznavanju s francuskim umetnicima i njihovim putovanjima. Na izložbi Migracije u umetnosti – umetnost migracija predstavljena su dela Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, koji su jedan deo svog života proveli u prestonici umetnosti. Kroz priču o njihovim putovanjima otkrivaćemo koliko je francuska kultura, a koliko kultura drugih zemalja uticala na njihovo stvaralaštvo.

5. mart od 11.00 do 12.30 sati

U kofer je spakovala četkice i boje i započela putovanje svoje

12. mart od 11.00 do 12.30 sati

Kraljevske portreti s Elizabetnih putovanja

19. mart od 11.00 do 12.30 sati

Šagalov put od Rusije do Francuske

26. mart od 11.00 do 12.30 sati

Čarobni svet Šagalovih slika

30. mart u 18.00

Mašta priča priče – pozorišno likovna radionica sa Ivanom Jevtovićem

 

Detaljnije informacije o svakom događaju pronađite u našem kalendaru.

Datum

Otvaranje: 11. Mart 2022.
Traje do: 01. April 2022.

Vreme

19:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima