Migracije u umetnosti – umetnost migracija

Pred novosadskom javnosti prvi put su na jednom mestu prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

Izložba Migracije u umetnosti umetnost migracija istražuje fenomen društvenih migracija preispitujući istorijski i savremeni kontekst, kao i razloge i efekte migracija na društva i pojedince. Ideja izložbe je da, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume ovaj fenomen koji pogađa svako stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja. Radeći na različitim nivoima – vremenskom, prostornom, etičkom i mnogim drugim, izložba pruža mogućnost da kroz jezik umetnosti preispitate svoje stavove i stavove društva, pa čak civilizacijske izazove u XXI veku. Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, (odsustva) empatije, (ne)razumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti.

Autorski tim izložbe čine: mr Danilo Vuksanović, Jelena Ognjanović i Luka Kulić. Izložbu prati istoimeni katalog, kao i publikacija (Po)gledi ka migracijama. Eseji o fenomenu autora dr Alekseja Kišjuhasa, dr Branka Bešlina, mr Danila Vuksanovića, dr Sandra Debona, Jelene Ognjanović, Luke Kulića i dr Vladimira Gvozdena.

Izložba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom „Tretjakov”, Državnim muzejem lepih umetnosti „Puškin”, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecem, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle.

Realizovana je u okviru programskog luka Seobe Evropske prestonice kulture, a njeno održavanje omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Prijatelji izložbe su: KARE Design, Jugoslovenska kinoteka, Narodna biblioteka Srbije, AVL Projekt, JMU Radio-televizija Vojvodine, Radio 021, Radio AS FM, Radion Beseda, Naxi Planeta radio, portal NOVA S, Gradske info i Color Press Group.

Datum

Otvaranje: 18. Februar 2022.
Traje do: 30. April 2022.

Vreme

Ulaznica

200
  • Namenjeno: svim uzrastima