Миграције у уметности – уметност миграција

Пред новосадском јавности први пут су на једном месту приказана дела водећих имена националне уметности Уроша Предића и Паје Јовановића, великана европске уметности Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, као и савремених уметника Младена Миљановића, Владана Јеремића, Рене Рeдле, Сафета Зеца и Таус Макачеве.

Изложба Миграције у уметности уметност миграција истражује феномен друштвених миграција преиспитујући историјски и савремени контекст, као и разлоге и ефекте миграција на друштва и појединце. Идеја изложбе је да, у времену актуелне светске миграционе кризе, покуша да посматра, испитује и разуме овај феномен који погађа свако становништво и покреће многа етичка и културолошка питања. Радећи на различитим нивоима – временском, просторном, етичком и многим другим, изложба пружа могућност да кроз језик уметности преиспитате своје ставове и ставове друштва, па чак цивилизацијске изазове у XXI веку. Циљ изложбе није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да кроз селекцију репрезентативних и занимљивих примера уметничког стваралаштва креира простор за друштвени дијалог о феномену, суочавајући се са појмовима попут страха, (одсуства) емпатије, (не)разумевања, контрадикторности и људскости.

Ауторски тим изложбе чине: мр Данило Вуксановић, Јелена Огњановић и Лука Кулић. Изложбу прати истоимени каталог, као и публикација (По)гледи ка миграцијама. Есеји о феномену аутора др Алексеја Кишјухаса, др Бранка Бешлина, мр Данила Вуксановића, др Сандра Дебона, Јелене Огњановић, Луке Кулића и др Владимира Гвоздена.

Изложба је настала у сарадњи са Државном галеријом „Третјаков”, Државним музејем лепих уметности „Пушкин”, Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево, као и уметницима Таус Макачевом, Сафетом Зецем, Младеном Миљановићем, Владаном Јеремићем и Реном Редле.

Реализована је у оквиру програмског лука Сеобе Европске престонице културе, а њено одржавање омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Пријатељи изложбе су: KARE Design, Југословенска кинотека, Народна библиотека Србије, AVL Projekt, ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Радио AS FM, Радион Беседа, Naxi Planeta радио, портал NOVA S, Градске инфо и Color Press Group.

Датум

Отварање: 18. фебруар 2022.
Траје до: 30. април 2022.

Време

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима