Месец франкофоније у ГМС

у оквиру изложбе Миграције у уметности – уметност миграција

 

Програм у оквиру Месеца франкофоније у Галерији Матице српске посвећен је актуелној, међународној изложби Миграције у уметности – уметност миграција која посматра и преиспитује феномен миграција и покреће многа етичка и културолошка питања. Кроз стручна предавања о француским уметницима и њиховим миграцијским искуствима посетиоци ће имати могућност де се упознају са друштвено-уметничким приликама у Француској током XVIII, XIX и XX века. Предавања ће бити посвећена тумачењу утицаја које су миграције имале на француске уметнике и мотиве који су сликали, као и о важности коју су ови уметници, као последицу својих личних миграција, имали на развој уметности.

11. март у 19.00 сати

Марк Шагал – између Русије и Француске

18. март у 19.00 сати

Елизабет Виже Лебрен – друга страна Француске револуције

1. април у 19.00 сати

Брод – универзални симбол миграција

 

Такође, током Mесеца франкофоније у Соби за препуштање уметности Галерије Матице српске посетиоци ће моћи да уживају у делу Љубице Цуце Сокић Мотив из Париза из 1954. године, а у сталној поставци уметности XX века у кратким видео причама Инспирисани Француском насталим кроз сарадњу Француског института у Србији и музејских стручњака. Двоминутним причама публика ће моћи да сазна више о познатим српским уметницима који су живели и радили у Француској, а чија се дела налазе како у Галерији Матице српске, тако и у музејима Србије.

 

Као и сваке године, посебан програм приређен је најмлађе посетиоце. Креативне радионице Француски уметници и њихова путовања, намењене су деци узраста од 5 до 11 година и посвећене упознавању с француским уметницима и њиховим путовањима. На изложби Миграције у уметности – уметност миграција представљена су дела Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, који су један део свог живота провели у престоници уметности. Кроз причу о њиховим путовањима откриваћемо колико је француска култура, а колико култура других земаља утицала на њихово стваралаштво.

5. март од 11.00 до 12.30 сати

У кофер је спаковала четкице и боје и започела путовање своје

12. март од 11.00 до 12.30 сати

Краљевске портрети с Елизабетних путовања

19. март од 11.00 до 12.30 сати

Шагалов пут од Русије до Француске

26. март од 11.00 до 12.30 сати

Чаробни свет Шагалових слика

30. март у 18.00

Машта прича приче – позоришно ликовна радионица са Иваном Јевтовићем

 

Детаљније информације о сваком догађају пронађите у нашем календару.

Датум

Отварање: 11. март 2022.
Траје до: 01. април 2022.

Време

19:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима