Nauka u službi umetnosti

Projekat Migracije u umetnosti Umetnost migracija

Dela jednog od najznačajnih umetnika evropske renesanse i manirizma – čuvenog El Greka, biće deo prve međunarodne izložbe Galerije Matice srpske u godini Evropske prestonice kulture – Migracije u umetnosti • Umetnost migracija.

Ikona Bogorodica utešiteljka, iz Srpske pravoslavne crkve Sv. Jovana u Benkovcu (Eparhija dalmatinska) smatra se ranim radom ovog čuvenog 16-vekovnog slikara. Dok su njegov život i delo spojili dva sveta – pravoslavno vizantijsko nasleđe i evropsku umetnost renesanse, istraživanje ikone Bogorodice će povezati humanistiku i nauku. Zahvaljujući saradnji sa Umetničkim dijagnostičkim centrom Ormilija iz Grčke, biće urađena naučna analiza i studija ovog dela najsavremenijim tehnološkim metodama, s idejom da se utvrdi autorstvo. Kako bismo priču o ikoni i umetniku približili javnosti, svi zainteresovni će imati priliku da kroz prezentaciju stručnjaka iz Grčke i GMS čuju dosadašnje rezultate i saznaju kako nauka može biti u službi umetnosti.

Galerija Matice srpske u okviru programa Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 realizuje projekat Migracije u umetnosti • Umetnost migracija – izložbu koja se bavi fenomenom društvenih migracija preispitujući istorijski i sadašnji kontekst, razloge i efekte migracija na društva i pojedince. Izložba koja će biti održana od februara do aprila 2022. godine predstaviće nacionalnu i evropsku umetnost prošlosti, kao i savremenu umetničku produkciju kao refleksiju aktuelnih migracija. Širi kontekst migracija kroz istoriju evropske umetnosti će mapirati značajne umetnike i umetničke pojave u evropskoj umetnosti koji su rezultat stalnih istorijskih migracija pojedinaca, kao podsetnik na fenomen koji je u značajnoj meri uticao i oblikovao Evropu i evropsku kulturu kakvu danas poznajemo. Jedan od njih je čuveni El Greko (Domenikos Teotokopoulos), značajna ličnost evropske renesanse i manirizma, koji je migrirao sa Krita u Italiju, a zatim u Španiju.

Realizaciju projekta Migracije u umetnosti • Umetnost migracija podržali su Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Posebno, istraživanje ikone Bogorodica utešiteljka podržala je i Eparhija dalmatinska i Muzej srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Datum

Otvaranje: 22. Oktobar 2021.
Traje do: 22. Oktobar 2021.

Vreme

12:00

Mesto

Sala na II spratu „Modernizmi”, Galerija Matice srpske

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima