Наука у служби уметности

Пројекат Миграције у уметности Уметност миграција

Дела једног од најзначајних уметника европске ренесансе и маниризма – чувеног Ел Грека, биће део прве међународне изложбе Галерије Матице српске у години Европске престонице културе – Миграције у уметности • Уметност миграција.

Икона Богородица утешитељка, из Српске православне цркве Св. Јована у Бенковцу (Епархија далматинска) сматра се раним радом овог чувеног 16-вековног сликара. Док су његов живот и дело спојили два света – православно византијско наслеђе и европску уметност ренесансе, истраживање иконе Богородице ће повезати хуманистику и науку. Захваљујући сарадњи са Уметничким дијагностичким центром Ормилија из Грчке, биће урађена научна анализа и студија овог дела најсавременијим технолошким методама, с идејом да се утврди ауторство. Како бисмо причу о икони и уметнику приближили јавности, сви заинтересовни ће имати прилику да кроз презентацију стручњака из Грчке и ГМС чују досадашње резултате и сазнају како наука може бити у служби уметности.

Галерија Матице српске у оквиру програма Европске престонице културе Нови Сад 2022 реализује пројекат Миграције у уметности • Уметност миграција – изложбу која се бави феноменом друштвених миграција преиспитујући историјски и садашњи контекст, разлоге и ефекте миграција на друштва и појединце. Изложба која ће бити одржана од фебруара до априла 2022. године представиће националну и европску уметност прошлости, као и савремену уметничку продукцију као рефлексију актуелних миграција. Шири контекст миграција кроз историју европске уметности ће мапирати значајне уметнике и уметничке појаве у европској уметности који су резултат сталних историјских миграција појединаца, као подсетник на феномен који је у значајној мери утицао и обликовао Европу и европску културу какву данас познајемо. Један од њих је чувени Ел Греко (Доменикос Теотокопоулос), значајна личност европске ренесансе и маниризма, који је мигрирао са Крита у Италију, а затим у Шпанију.

Реализацију пројекта Миграције у уметности • Уметност миграција подржали су Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Посебно, истраживање иконе Богородица утешитељка подржала је и Епархија далматинска и Музеј српске православне цркве у Београду.

Датум

Отварање: 22. октобар 2021.
Траје до: 22. октобар 2021.

Време

12:00

Место

Сала на II спрату „Модернизми”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима