Promocija knjige Identitet(i)

Prateći program izložbe Identitet(i)

Scensko-muzičko veče, ispunjeno pričom, čitanjem i muzikom uvešće i predstaviti publici studiju Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941), nastalu kao prateću publikaciju istoimene izložbe. Autor studije i izložbe Nikola Ivanović uvešće posetioce u priču čitanjem nekoliko odabranih celina, dok će prof. dr Simona Čupić, recenzentkinja knjige, dati tumačenje odabranih segmenata i ukazati na teorijske osnove, sadržaj i vodeće ideje ove studije. Narativni sadržaj upotpuniće muzički segment promocije i specijalan gost – pijanista Aleksandar Pavlović.

Studija Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941) predstavlja dugogodišnji rad i master tezu Nikole Ivanovića. Kroz četiri celine: Nacionalno. Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti; Glumica kao moderna žena. Pol, profesija, emancipacija; Kvir. Telo, rod i predstava; Sopstvo. Sa ove i one strane proscenijuma autor se bavi problemom identiteta i njegove veze sa umetnosti. Pitanje rasnih, klasnih, rodnih i seksualnih drugosti ključan je segment ove studije koja u fokus postavlja politiku reprezentacije i vizuelizacije različitih identiteta i njegov značaj za umetnost između dva svetska rata.

Na promociji učestvuju: prof. dr Simona Čupić, istoričarka umetnosti, Nikola Ivanović, autor izložbe i kustos GMS i Aleksandar Pavlović, pijanista.

Datum

Otvaranje: 18. Jun 2021.
Traje do: 18. Jun 2021.

Vreme

19:00

Mesto

Velika sala „Sava Tekelija”, Galerija Matice srpske

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima