Промоција књиге Идентитет(и)

Пратећи програм изложбе Идентитет(и)

Сценско-музичко вече, испуњено причом, читањем и музиком увешће и представити публици студију Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941), насталу као пратећу публикацију истоимене изложбе. Аутор студије и изложбе Никола Ивановић увешће посетиоце у причу читањем неколико одабраних целина, док ће проф. др Симона Чупић, рецензенткиња књиге, дати тумачење одабраних сегмената и указати на теоријске основе, садржај и водеће идеје ове студије. Наративни садржај употпуниће музички сегмент промоције и специјалан гост – пијаниста Александар Павловић.

Студија Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941) представља дугогодишњи рад и мастер тезу Николе Ивановића. Кроз четири целине: Национално. Између Истока и Запада, традиције и модерности; Глумица као модерна жена. Пол, професија, еманципација; Квир. Тело, род и представа; Сопство. Са ове и оне стране просценијума аутор се бави проблемом идентитета и његове везе са уметности. Питање расних, класних, родних и сексуалних другости кључан је сегмент ове студије која у фокус поставља политику репрезентације и визуелизације различитих идентитета и његов значај за уметност између два светска рата.

На промоцији учествују: проф. др Симона Чупић, историчарка уметности, Никола Ивановић, аутор изложбе и кустос ГМС и Александар Павловић, пијаниста.

Датум

Отварање: 18. јун 2021.
Траје до: 18. јун 2021.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима