Urbani biodiverzitet kao deo nove kulture

Predavanje i kreativna radionica za decu

Projekat BiodiverCities biće predstavljen u vrtu Galerije Matice srpske, sa ciljem da podstakne sledeća pitanja: Zašto gradovi danas predstavljaju ključne činioce u promeni globalne slike naše planete? Koja je uloga urbanog biodiverziteta? Da li možemo zajedno da kreiramo novu kulturu življenja u gradovima? I ko nam na tom putu može pomoći? Danica Laćarac, arhitekta i projektni menadžer Nacionalne asocijacije zelenih krovova Srbije, upoznaće vas sa projektom i najaviti aktivnosti koje tokom leta slede, a čiji ste najvažniji učesnici baš vi – Novosađani i Novosađanke!

Posebno, obilaskom izložbe Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941), kroz koju će vas sprovesti kustos Galerije Matice srpske i autor izložbe Nikola Ivanović, želimo da podstaknemo pitanje šireg konteksta diverziteta, sagledavanja i prihvatanja raznolikosti kao potencijala i nemerljive vrednosti svakolikog života koji nas okružuje. Takođe, najmlađi posetioci ovog događaja imaće priliku da uživaju u kreativnoj radionici Zeleni gradovi u Dečjoj sobi i Parku skulptura od 11.00 do 12.30 sati.

Projekat BiodiverCities se tokom 2021. i 2022. godine odvija u deset gradova Evrope (Lajden, Palma, Valongo, Stavanger, Viljnus, Sofija, Maribor, Novi Sad, Palermo i Regalbuto, Oslo, Vareze i Lisabon) sa ciljem da se kroz direktno povezivanje sa stanovnicima grada definišu ključna pitanja u kontekstu životnog okruženja i kvaliteta života u gradu.

Program vode: Danica Laćarac, arhitekta, Nikola Ivanović, kustos GMS, Jelena Bobić, muzejska edukatorka i članice Dečje ekološke akademije.

Datum

Otvaranje: 12. Jun 2021.
Traje do: 12. Jun 2021.

Vreme

11:00

Mesto

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima