Урбани биодиверзитет као део нове културе

Предавање и креативна радионица за децу

Пројекат BiodiverCities биће представљен у врту Галерије Матице српске, са циљем да подстакне следећа питања: Зашто градови данас представљају кључне чиниоце у промени глобалне слике наше планете? Која је улога урбаног биодиверзитета? Да ли можемо заједно да креирамо нову културу живљења у градовима? И ко нам на том путу може помоћи? Даница Лаћарац, архитекта и пројектни менаџер Националне асоцијације зелених кровова Србије, упознаће вас са пројектом и најавити активности које током лета следе, а чији сте најважнији учесници баш ви – Новосађани и Новосађанке!

Посебно, обиласком изложбе Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941), кроз коју ће вас спровести кустос Галерије Матице српске и аутор изложбе Никола Ивановић, желимо да подстакнемо питање ширег контекста диверзитета, сагледавања и прихватања разноликости као потенцијала и немерљиве вредности сваколиког живота који нас окружује. Такође, најмлађи посетиоци овог догађаја имаће прилику да уживају у креативној радионици Зелени градови у Дечјој соби и Парку скулптура од 11.00 до 12.30 сати.

Пројекат BiodiverCities се током 2021. и 2022. године одвија у десет градова Европе (Лајден, Палма, Валонго, Ставангер, Виљнус, Софија, Марибор, Нови Сад, Палермо и Регалбуто, Осло, Варезе и Лисабон) са циљем да се кроз директно повезивање са становницима града дефинишу кључна питања у контексту животног окружења и квалитета живота у граду.

Програм воде: Даница Лаћарац, архитекта, Никола Ивановић, кустос ГМС, Јелена Бобић, музејска едукаторка и чланице Дечје еколошке академије.

Датум

Отварање: 12. јун 2021.
Траје до: 12. јун 2021.

Време

11:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима