Crtež Milana Kerca

цртеж Милана Керца

Uoči manifestacije Mesec frankofonije u Galeriji Matice srpske, arhitekta Sava Forkapić poklonio je Galeriji Matice srpske crtež Milana Kerca sa prikazom Pariza iz 1970. godine. Ovo je ujedno bila i prva akvizicija Galerije u 2021. godini.

Među 87 crteža Milana Kerca koji se čuvaju u Galeriji, našao se i ovaj crtež sa prikazom francuske prestonice kao večite inspiracije srpskim umetnicima.

Milan Kerac je diplomirao na Akademiji likovne umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića 1949. godine, a zatim bio na dužim studijskim putovanjima po Italiji, Austriji, Holandiji, kao i u Londonu i Parizu. Zajedno sa suprugom Ankicom Oprešnik izlagao je u Hagu, Roterdamu, drugim gradovima Holandije i mnogim gradovima Evrope. Zato je književnik Draško Ređep smatrao da je Milan Kerac jedan od naših poslednjih putnika koji je po staroj i dobroj navici nastojao da sve što je uočio, prepoznao i usvojio na svojim dalekim putovanjima podeli sa svojim zavičajnim savremenicima. Po povratku u Novi Sad zaposlio se kao profesor crtanja u Gimnaziji. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine (1950) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (1951). Od 1954. godine prestaje da se bavi pedagoškim radom i postaje slobodan umetnik. Učestvovao u osnivanju i radu umetničkih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli, Ečki i Kikindi. Pored slikarstva, bavio se grafikom.