Upravnica Galerije Matice srpske dobitnik priznanja Muzejski stručnjak godine

Управница Галерије Матице српске добитник признања Музејски стручњак годин

Na svečanoj skupštini Nacionalnog komiteta ICOM Srbija održanoj 18. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, dodeljene su godišnje nagrade za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti u Srbiji, tokom krizne 2020. godine.  

Među pet nominovanih, koji su svojom delatnošću postavili nove standarde muzejske delatnosti, titulu najboljeg muzejskog stručnjaka godine ponela je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. Ovom prilikom istakla je „kanidovanjem za nagradu želela sam da razbijem predsrasudu da se direktori ne bave stručnim poslovima u muzejima i da istovremeno ukažem na raznolikost i diverzitet aktivnosti u savremenom muzeju“ Takođe, istakla je da je iako teška, „prethodna godina bila izazovna za sve, jer je otvorila mogućnost za posvećivanje različitim oblicima muzejske delatnosti – od međunarodnih izložbi, preko revizije muzejskog fonda, učešća na međunarodnim konferencijama do izrade Zakona o muzejskoj delatnosti“. Pored dr Tijane Palkovljević Bugarski, među nominovanim iz Galerije Matice srpske bili su i Danilo Vuksanović, viši konzervator-restaurator u kategoriji Muzejski stručnjak godine, kao i publikacija Čišćenje slika i drugih polihromnih površina, dr Daniele Korolije Crkvenjakov i dr Slobodana Gadžurića u kategoriji Publikacija godine.

Među 46 prijavljenih kandidata u četiri kategorije – Muzej (7), Muzejski stručnjak (5), Projekat (24) i Publikacija godine (9), Komisija za dodeljivanje nagrada je nominovala i usmerila pažnju na 20 najkvalitetnijih i najinovativnijih pojedinca i muzejskih praksi. S obzirom da svrha dodele nagrada nije bila samo izabrati najbolje, već i usmeriti pažnju na ljude i događaje koji su obeležili prethodnu godinu, kao i otvoriti mogućnosti za bolje upoznavanje muzejske scene u Srbiji, tokom aprila usledila je promocija nominovanih na društvenim mrežama i na sajtu ICOM-a. Nakon promocije, svi aktivni članovi ICOM-a, imali su pravo da glasaju u svakoj od kategorija, čime je glasanje tokom ove godine demokratizovano i postavljeno kao iskaz profesionalne odgovornosti i svesti.

Veliki broj prijavljenih kandidata, kao i kvalitet nominovanih, nedvosmisleno je ukazao da je muzejska scena Srbije pokazala neverovatnu spremnost da bude inventivna i kreativna, posebno imajući u vidu pandemijske okolnosti tokom prethodne godine. Na ovaj način pokazano je da je muzej definitivno dobio bitku protiv mnogih zatvorenih vrata!