Inspirisani francuskom Mesec Frankofonije u Galeriji Matice srpske

Otvaranje: 5. mart 2021.
Traje do: 27. mart 2021.
Mesto: Galerija Matice srpske

Namenjeno: svim uzrastima

Programom Inspirisani Francuskom želimo da ukažemo na višedecenijske neraskidive veze francuske i srpske kulture i umetnosti. Kroz predavanja, koncert, stručna vođenja, edukativni program i kreativne radionice za decu upoznajemo se sa društveno-umetničkim prilikama u Francuskoj krajem XIX i na početku XX veka, sa likovnom i muzičkom umetnošću toga doba, kao i sa značajem koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva.

5. mart u 19.00 sati
Druga strana ulepšane stvarnosti
Msr Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske

12. mart u 19.00 sati
Promocija knjige Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza
Govore: dr Tijana P. Bugarski, upravnica GMS, recenzenti prof. emer. Irina Subotić, prof. dr Simona Čupić i prof. dr Pavle Sekeruš, i autorka prof. dr Dijana Metlić

19. mart u 19.00 sati
Šarm francuske muzike u delima pisanim za duvački kvintet
Novosadski duvački kvintet: Mirko Marić – horna, Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet i Goran Marinković – fagot.

26. mart u 19.00 sati
Pariz Save Šumanovića
Stanislava Jovanović Mindić, kustos Galerije Matice srpske

Subotom od 11.00 do 12.30 sati
Kreativne radionice za decu Začarani magijom Pariza
6, 13, 20. i 27. mart od 11.00 do 12.30 sati

Edukativne radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta
Moj Grad. Novosadske umetničke priče

* Dolazak školske grupe je potrebno zakazati na 021 4899 017 ili na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

* u okviru edukativnog programa, u subotu 20. marta muzejski edukatori i nastavnici Francuskog instituta u Srbiji – Novi Sad kroz razgovor i radionicu predstaviće publikaciju Ma ville i ukazati na njen značaj u učenju i savladavnju stranog jezika kroz kulturu i umetnost.

Tokom Meseca frankofonije u Galeriji Matice srpske posetioci će moći da uživaju u kratkim video pričama Inspirisani Francuskom nastalim kroz saradnju Francuskog instituta u Srbiji i muzejskih stručnjaka. Dvominutnim pričama publika će moći da sazna više o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela nalaze u muzejima Srbije.

Takođe, Mesec frankofonije biće povod da objavimo internet prezentaciju Galerije Matice srpske na francuskom jeziku i tako učinimo približimo kolekciju i rad Galerije publici sa francuskog govornog područja.

Program je realizovan u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.