Инспирисани француском Месец Франкофоније у Галерији Матице српске

Месец Франкофоније у Галерији Матице српске

Отварање: 5. март 2021.
Траје до: 27. март 2021.
Место: Галерија Матице српске

Намењено: свим узрастима

Програмом Инспирисани Француском желимо да укажемо на вишедеценијске нераскидиве везе француске и српске културе и уметности. Кроз предавања, концерт, стручна вођења, едукативни програм и креативне радионице за децу упознајемо се са друштвено-уметничким приликама у Француској крајем XIX и на почетку XX века, са ликовном и музичком уметношћу тога доба, као и са значајем који су Париз и Француска имали за српске уметнике и развој српског сликарства.

5. март у 19.00 сати
Друга страна улепшане стварности
Мср Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске

12. март у 19.00 сати
Промоција књиге Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза
Говоре: др Тијана П. Бугарски, управница ГМС, рецензенти проф. емер. Ирина Суботић, проф. др Симона Чупић и проф. др Павле Секеруш, и ауторка проф. др Дијана Метлић

19. март у 19.00 сати
Шарм француске музике у делима писаним за дувачки квинтет
Новосадски дувачки квинтет: Мирко Марић – хорна, Ксенија Мијатовић Кором – флаута, Вероника Антуновић Марић – обоа, Кристијан Борош – кларинет и Горан Маринковић – фагот.

26. март у 19.00 сати
Париз Саве Шумановића
Станислава Јовановић Миндић, кустос Галерије Матице српске

Суботом од 11.00 до 12.30 сати
Креативне радионице за децу Зачарани магијом Париза
6, 13, 20. и 27. март од 11.00 до 12.30 сати

Едукативне радионице за децу основношколског узраста
Мој Град. Новосадске уметничке приче

* Долазак школске групе је потребно заказати на 021 4899 017 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

* у оквиру едукативног програма, у суботу 20. марта музејски едукатори и наставници Француског института у Србији – Нови Сад кроз разговор и радионицу представиће публикацију Ma ville и указати на њен значај у учењу и савладавњу страног језика кроз културу и уметност.

Током Mесеца франкофоније у Галерији Матице српске посетиоци ће моћи да уживају у кратким видео причама Инспирисани Француском насталим кроз сарадњу Француског института у Србији и музејских стручњака. Двоминутним причама публика ће моћи да сазна више о познатим српским уметницима који су живели и радили у Француској, а чија се дела налазе у музејима Србије.

Такође, Месец франкофоније биће повод да објавимо интернет презентацију Галерије Матице српске на француском језику и тако учинимо приближимо колекцију и рад Галерије публици са француског говорног подручја.

Програм је реализован у сарадњи са Француским институтом у Србији, и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.