Музеји за 10: Међународни дан музеја

Поводом Међународног дана музеја, у Галерији Матице српске одржаће се богат и квалитетан програм.

У 10.00 сати: дечја радионица Линије и боје у служби историје

На радионици Линије и боје у служби историје деца ће открити различите начине приказивања историјских догађаја. Посматрајући и упоређујући три велике слике – Свети Ладислав Ференца Ајзенхута, У свитање 1946–1947. Ђурђа Теодоровића и Косовски бој Петра Лубарде, деца ће упознати три уметника са различитих поднебља који су стварали у различитим условима и периодима и приказали три различита историјска догађаја на три начина. Кроз радионичарске активности и разговор са музејским едукатором, деца ће сазнати зашто се значајни историјски догађаји често приказују на великим платнима и како их све уметници могу интерпретирати. У креативном делу радионице, деца ће на свој начин приказати важан догађај из свог живота.

У 12.00 сати: Кустоско вођење кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха

На стручном вођењу кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха, посетиоци ће имати прилику да се упознају са најмонументалнијим делима из колекције Галерије Матице српске. Кроз причу о сликама из 19. и 20. века, сазнаће више због чега су се уметници и/или поручиоци одлучивали за велике формате и које су биле теме намењене монументалном платну. Такође, кроз причу о појединим делима биће указано и на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво.

Води: Милица Милошевић, музејска едукаторка

У 17.00 сати: Oтворени конзерваторски атеље

Галерија Матице српске представља своје конзерваторско-рестаураторске активности у форми Отвореног атељеа – програма намењених општој и стручној публици кроз које се приказују токови и домети рада на пројектима заштите културног наслеђа или представљају занимљивости из области конзервације и рестаурације уметничких дела. Поводом Међународног дана музеја посетиоци ће имати могућност да завире у конзерваторски атеље и упознају се са процесом конзервације и рестаурације.

У 19.00 сати: Пројекција филма о Урошу Предићу

Филм Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности омаж је и сведочанство о животу и раду Уроша Предића. У филму се тематизују најзначајнија обележја Предићевог сведочанства. Од боравка у родном Орловату, до студија у Бечу на Бечкој ликовној академији, где је и филм делом сниман, до његовог зрелог периода док је боравио у Београду. Пројекцијом филма публика ће имати прилику да добије преглед Предићевог дугогодишњег уметничког полета.

Режија: Блажо Поповић

Датум

Отварање: 18. мај 2023.
Траје до: 18. мај 2023.

Време

10:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима