Take a break – feel the art

Велики музички фестивал EXIT у Новом Саду познат је по доброј забави, новим познанствима, великом броју посета из региона, Европе и света, али и одличном проводу. Након ноћног и јутарњег провода на Петроварадинској тврђави, посетите Галерију Матице српске и упознајте се са ликом Драгише Брашована, најзнаменитијег архитекте! Кроз вођење на енглеском језику сазнаћете више о лику и делу архитекте Драгише Брашована, његовом приватном животу, као и о три велика пројекта реализована управо у Новом Саду: комплексу Бановине, згради Радничке коморе и Главној пошти.

Стручна вођења кроз ову атрактивну нову изложбу на енглеском језику организују се у периоду трајања EXIT фестивала од четвртка, 6. јула до недеље, 9. јула у два термина: 13.00 и 17.00 сати. Улазница је 250,00 динара.

Галерија Матице српске организује програм Take a break – feel the Art in The Gallery of Matica srpska са жељом да током трајања EXIT фестивала промовише уметност и културну баштину која се чува у Галерији Матице српске и на тај начин је приближи страним туристима. Поред изузетног програма који нуди фестивал, посетиоци имају могућност да се у поподневним сатима упознају са историјом уметности и уживају у пријатном амбијенту Галерије Матице српске. Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована представља преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског архитекте поклониле Галерији. Изложба пружа посетиоцима сасвим другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља. Сви ови предмети, који су били део ентеријера у кући у улици Страхињића бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу. Његов дом постао је део простора Галерије, њених салона и ходника и самим тим нераскидиви део идентитета музеја.

Датум

Отварање: 06. јул 2023.
Траје до: 09. јул 2023.

Време

13:00

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

250
  • Намењено: свим узрастима