Цветање царског града

Од октобра 2023. године у Галерији Матице српске почиње реализација прве сезоне едукативно-креативних радионица за старију децу узраста од 11 до 14 година. Радионице ће се реализовати суботом у периоду од 16.00 до 17.30 часова. Теме радионица ће се односити на актуелне изложбе у Галерији Матице српске. Први двомесечни циклус радионица за старију децу под називом Уметност на бечки начин биће посвећен изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја. Идеја је да се деца током радионица путем примене различитих уметничких метода упознају са темом изложбе. Прва радионица у октобру биће едукативно-креативног карактера и током ње ће се деца упознати са градом Бечом између 19. и 20 века, када се у посебним уметничким круговима развија нови правац у уметности – сецесија. Наредне две суботе биће реализоване две драмске радионице у сарадњи са Центром за позоришна истраживања на којима ће деца путем метода примењене драме истраживати изложене портрете Паје Јовановића и Густава Климта. Следиће две ликовне радионице у новембру, посвећене ликовном изражавању два сликара, које ће реализовати сликар и конзерватор Галерије Матице српске, Урош Мирић. Последња радионица у новембру и уједно последња радионица овог циклуса биће посвећена моди између два века.

Током едукативно-креативне радионице под називом Цветање царског града, деца ће упознати некадашњу престоницу Аустроугарске монархије – Беч, у раздобљу између 19. и 20. века. Путем разговора и виртуелне шетње кроз тада изграђени Ринг булевар, деца ће открити карактеристике овог историјског периода у Бечу и модерног правца у уметности – сецесије. Затим ће, у креативном делу радионице, уз помоћ музејског едукатора, израдити и украсити златним цветним мотивима куполу која краси врх Дома Сецесије у Бечу.

Радионице се реализују за максимално 15 деце узраста од 11 до 14 година. Дете можете пријавити путем линка који се налази испод описа радионице. Улаз на радионицу износи 200 динара по детету.

Датум

Отварање: 21. октобар 2023.
Траје до: 21. октобар 2023.

Време

16:00 - 17:30

Место

Дечја соба, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200