Цветање царског града

У суботу 21. октобра 2023. године у 11.00 сати почиње нова сезона креативних радионица за децу узраста од 5 до 10 година у Галерији Матице српске. Сезону почињемо двомесечним циклусом радионица под називом Два уметника, на крају века у граду који цвета посвећеним изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја. Током две радионице у октобру, деца ће имати прилику да открију како је изгледао Беч између 19. и 20. века, када се у посебним уметничким круговима развио правац у уметности – сецесија. Такође, истражујући изложене портрете, откриће како су се некада бечлијке и бечлијци облачили. Током новембарских креативних радионица, пажњу ћемо усмерити на два сликара чија су дела изложена – Пају Јовановића и Густава Климта. Путем разговора, посматрања уметничких дела и креативног рада, деца ће сазнати занимљиве приче о њиховом стваралаштву и животу.

Током креативне радионице под називом Цветање царског града, деца ће упознати некадашњу престоницу Аустроугарске монархије – Беч, у раздобљу између 19. и 20. века. У том периоду у посебним уметничким круговима у Бечу, развија се нови правац у уметности – сецесија. Такође, граде се нове зграде које сецесионистички уметници, попут Густава Климта, украшавају историјским темама и цветним мотивима. Уз помоћ виртуелне шетње, са децом ћемо прошетати тада изграђеним Ринг булеваром и открити које познате грађевине га красе. Затим ће деца, у креативном делу радионице нацртати и украсити наведене грађевине и пронаћи им место на физичкој мапи Беча.

Радионице се реализују за максимално 15 малишана узраста од 5 до 10 година. Дете можете пријавити путем линка који се налази испод описа радионице. Улаз на радионицу износи 200 динара по детету.

Датум

Отварање: 21. октобар 2023.
Траје до: 21. октобар 2023.

Време

11:00 - 12:30

Место

Дечја соба, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200