Инспирисани Француском

Нова изложбена година у Галерији Матице српске започеће свечаним отварањем изложбе Инспирисани Француском у оквиру манифестације Месец франкофоније, а у сарадњи са Француским институтом у Србији са којим већ деценијама живо и креативно сарађујемо на промовисању српско-француских културних веза. Изложба Инспирисани Француском својим наративом доноси причу о испреплетености, везама, утицајима, узорима и пријатељству са француском културом и уметношћу.

Српска ликовна уметност XX века нераскидиво је везана за Париску ликовну школу због чињенице да је главни град Француске у том периоду постао центар најнапреднијих уметничких покрета и место сусрета уметника из читавог света. Млади српски сликари маштали су и чезнули за Паризом, а један значајан број успео је и да оствари те снове и посети град светлости, борави и школује се у њему, па чак и излаже на престижним изложбама савремених сликара. Париз их је обликовао својим улицама, парковима и музејима и начином живота. Истовремено, формативно је утицао на њихове ликовне поетике кроз бројне уметничке покрете и идеје који су се смењивали на париској сцени током прве половине XX века.

Најбројнију целину на изложби чине дела српских модерниста настала у међуратном периоду. Изложбом су обухваћена и дела из првих послератних година, која у новим друштвено-политичким околностима стварају носиоци међуратног модернизма, као и нове генерације које се напајају са истих креативних изворишта. Преко 60 представљених уметничких радова уметника попут Саве Шумановића, Богдана Шупута, Петра Добровића, Милана Коњовића, Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, Лазара Возаревића, Миће Поповића и скулпторских дела Ђорђа Јовановића, стоје као трајна сведочанства начина на који су ови „париски гости“ доживели престоницу уметности, као и начина на који су својим уметничким ангажманом допринели јачању српско-француских веза.

Изложбу прати истоимени српско-француски каталог ауторке Иване Растовић. Током трајања изложбе биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања петком у 19.00 сати, кустоских вођења викендом у 13.00 и 17.00 сати, као и креативних радионица за децу и тинејџере суботом.

Реализацију каталога и изложбе омогућило је Министарство културе Републике Србије, а велики допринос дали су Амбасада Републике Француске у Републици Србији и Француски институт у Србији.

Датум

Отварање: 23. март 2024.
Траје до: 02. јун 2024.

Време

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

300
  • Намењено: свим узрастима