Калеидоскоп. Уметник, колекционар, критичар

Повезани на једној изложби Уметник ‒ Драган Стојков, Колекционар(и) ‒ Владимир и Борка Поповић и Критичар ‒ Ратомир Кулић указују на калеидоскоп музејске делатности где сваки угао посматрања доноси нову слику и сазнање о важности и вредности уметности. Уметности нема без сликара који је ствара, она нема своју сврху ако нема колекционара који је сакупљају, а нема трајност без критичара који је тумаче и представљају јавности. Изложба је замишљена као јединствени калеидоскоп кроз који се они преплићу и преламају стварајући јединствену представу о делатности, особеностима и вредностима Галерије Матице српске.

УМЕТНИК – Драган Стојков

Уметник Драган Стојков је дугогодишњи пријатељ Галерије Матице српске, који је током претходних година поклонио многобројне радове. Као сликар дуге каријере, Стојков је пролазио кроз различите фазе свог стваралаштва у ликовном и тематском смислу. У стваралаштву Драгана Стојкова препознаје се тежња ка безвременој слици, универзалној икони у којој је простор алегорично измештен. Простор његових композиција настањен је пажљиво одабраним елементима како би се изградила визуелна енигматична приповест сугестивне снаге. У заједничкој тежњи и потрази за адекватним одговорима као резултат замишљене изложбе, Галерија Матице српске добила је на дар поклон-збирку Драгана Стојкова, те је тако у Галерију пристигао још један важан опус уметничких дела.

КОЛЕКЦИОНАР(И)Владимир и Борка Поповић

Владимир и Борка Поповић из Београда, по вокацији професори, по свом опредељењу љубитељи и посвећеници уметности који већ две и по деценије пасионирано сакупљају уметничка дела, поседују једну од најбољих и уметнички највреднијих приватних колекција српске уметности 19. и 20. века. Збирка представља уметнички и културно-историјски изузетно вредну и визуелно богату целину коју одликује разноврсност аутора (Урош Предић, Паја Јовановић, Надежда Петровић, Сава Шумановић, Љуба Ивановић, Недељко Гвозденовић, Леонид Шејка, Милић од Мачве, Владимир Дуњић, Милан Туцовић и др.) и ауторских концепција, техника и тема, као и широк хронолошки оквир дуг више од једног века.

КРИТИЧАР – Ратомир Кулић

Изабрани критичар, односно историчар уметности је Ратомир Кулић, дугогодишњи кустос и конзерватор Галерије Матице српске који је својим хуманистичким приступом музејском послу током четири пуне деценије оставио дубок траг у раду наше установе. Изложена као експонат Кулићева књига Смрт уметности и реанимација културе.„Историјско-уметнички говор и његови музеолошки исходи” која представља филозофско разматрање питања уметности и промишљање о суштини уметничког дела, његовој музеализацији и свеопштем значају за културу, потврђује га још једном као широко образованог музејског мислиоца дубоко замишљеног над бројним питањима уметности и музејске делатности.

Аутори изложбе и пратећих публикација Калеидоскоп. Уметник – Колекционар – Критичар су др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Снежана Мишић, музејски саветник, мр Данило Вуксановић, виши конзерватор.

Изложба је приређена у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе 2022. и платформе „Калеидоскоп културе”.

Реализацију изложбе и пратећих публикација омогућили су Министарство културе и информисањa Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Датум

Отварање: 03. септембар 2021.
Траје до: 15. октобар 2021.

Време

20:00

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима