Националне теме у опусу Васе Поморишца

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије у среду, 14. фебруара у 12.30 сати у Галерији Матице српске у оквиру изложбе Поморишац – Васа Поморишац премијерно ће се представити програм Националне теме у опусу Васе Поморишца. Овим поводом, присутнима ће се обратити Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и др Данило Вуксановић, помоћник управника Галерије Матице српске.

Васа Поморишац је као последњи стипендиста Матице српске једини уметник ХХ века који се школовао у Лондону. Његова дела чувају се у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторијe и Албертa у Лондону. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице. Као један од оснивача друштва уметника Зограф, Поморишац је својим аутентичним стилом стварао уметничка дела инспирисана српском уметничком традицијом, те се у његовом опусу стваралаштва могу сагледати дела попут Проглашење Душановог законика, Женидба Душанова, Бој на Делиграду и Збор зборила господа хришћанска.

Овом приликом, ексклузивно ће бити представљена слика Васе Поморишца Бановић Страхиња из 1936. године коју је Галерија Матице српске, захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, откупила за своју колекцију у жељи да употпуни опус дела са националним мотивима.

Након представљања нове аквизиције, биће приређено кустоско вођење Милице Милошевић у 13.30 сати под називом Историја у делима Васе Поморишца.

Датум

Отварање: 14. фебруар 2024.
Траје до: 14. фебруар 2024.

Време

12:30

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима