Новосађани бирају

Полазећи од чињенице да град обликују грађани, њихово порекло, наслеђе, навике и опредељења, а да музеј јесте место колективног памћења који сакупља и чува различите животне приче појединаца, одлучили смо се да отворимо своју колекцију и понудимо је суграђанима да кроз уметничка дела у нашем простору испричају причу о себи и свом граду. Бирали смо их нехотице, размишљајући о њима као појединцима различитих професија који су на различите начине везани за Нови Сад, али и нашу установу. Ради се о Новосађанима актерима у различитим областима културе, образовања, науке и привреде, различитих националности и вероисповести и као такви показују разноликост својствену Новом Саду. Позвали смо их да, шетајући кроз депое, гледају слике на паноима, скулптуре на полицама, цртеже и графике у музејским орманима да осете бројност и разноврсност наслеђа које чувамо под кровом Галерије Матице српске и пружимо им прилику да ту пронађу себе. Желели смо да преплетемо лично и опште, појединца и град, уметничко дело и могућу поруку коју оно носи у савременом тренутку, а као резултат тог дружења настала је изложба Новосађани бирају.

Изложба је уствари прича Новосађана о њиховом животу, детињству и жељама рефлектована кроз одабрана дела из Галеријског депоа. Реализацијом ове изложбе и одабиром оваквог модела представљања колекције, желели смо да покажемо да је музеј место за све, а да простор Галерије и њена колекција, виђени очима грађана, могу бити једна од могућих слика националне ликовне уметности новијег доба.

На изложби је приказано 41 уметничко дело из колекције Галерије које су бирали: Миљана Павловић, Игор Ћујић, Ранко Рајовић, Роберт Чобан, Драгана Згоњанин Босић, Агота Виткаи-Кучера, Слободан и ћерка Никодима Тркуља, Андреј Шибанов, Марија Шибанова, Дејан Ћурчић, Јасмина Вукашиновић, Зага КалМар, Данијела Ивановић, Виктор Тил, Милеса Милинковић, Душко Стојановић, Маја Бошкић, Павле Секеруш, Милорад Стошљевић, Вера Копицл, Андрија Никитовић, Урош Крстин, Михаил Дудаш, Витомирка Требовац, Александар Дујин, Бошко Лучар, Предраг Боговац, Андрија Герић, Владимир Копицл, Зорица Пејић, Тијана Продановић, Гвозден Перковић, Марија Васић, Александар Франк, Ото Хорват, Емина Салаи Елор, Саво Илић, Јасмина и Немања Ковачић, Бојана Каравидић, Весна Латиновић и Момчило Попов.

Изложбу прати српско-енглески каталог са текстовима др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС, Владимира Копицла, књижевника иМилице Милошевић, координаторке пројекта, као и са изјавама свих учесника пројекта.

Пројекат и изложбу Новосађани бирају омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Датум

Отварање: 18. децембар 2021.
Траје до: 31. децембар 2022.

Време

Цео дан

Место

Стална поставка, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима