Новосадско дечије лето у ГМС

У оквиру 14. Новосадског дечијег лета, од 24. до 28. јуна, у Галерији Матице српске ће бити реализоване едукативно–креативне  радионице за децу узраста од 5 до 11 година. Радионице носе назив Кроз прозор поглед у свет... и биће посвећене актуелној изложби слика наивних сликара Илије Босиља и Саве Секулића Свесно напуштање реалности.

У наставку можете прочитати описе појединачних радионица и пријавити своје дете путем линка испод.

Радионице у бесплатне и организују се за максимално 25 деце.

Радионица Кроз прозор поглед у свет наиве, 24. јун од 11.00 до 12.30 сати

Током прве едукативно-креативне радионице, препустићемо се уметничким делима двојице самоуких сликара чији се радови налазе на изложби ,,Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић“. Деца ће имати прилику да путем игре и истраживања открију наивну уметност и  неке њене представнике, попут двојице поменутих сликара, или француског уметника Анрија Русоа. На крају радионице, посветићемо се креативном раду и направићемо један велики прозор кроз који се види русоовска џунгла, насељена створењима са Илијиних и Савиних слика.

Линк за пријаву: https://forms.gle/z4fBiATL5D8xm2kh6

 

Радионица Кроз прозор поглед у свет Илијиних птица, 25. јун од 11.00 до 12.30 сати

Велики број Илијиних слика има за тему птице, које је сам уметник сврстао у истоимени циклус, те ћемо другу радионицу и посветити овој теми. Проналазећи ове крилате животиње на сликама са изложбе, покушаћемо да одгонетнемо врсте приказаних птица, или чак пробати да их пронађемо у Парку скулптура испред Галерије, где ће се радионица и одвијати. Говорићемо и о симболици коју поједине птице имају. Током креативног рада, свако дете ће насликати по једну птицу, а затим ћемо направити колаж сачињен од дечјих радова.

Линк за пријаву: https://forms.gle/aHLA1Baka4w1am5g6

 

Радионица Кроз прозор поглед у свет Илијиних фантастичних бића, 26. јун од 11.00 до 12.30 сати

Инспирисан причама које је слушао као младић од старијих пастира током ноћи проведених у шумама, Илија је насликао свет фантастике, насељен владарима и царевима, краљицама, принцезама, принчевима и вилама. Трећу радионицу ћемо посветити управо овом циклусу, названом Фантастика, откривајући фантастичне призоре, али и средњевековне митове и легенде, које је Илија пренео на платно. У креативном делу радионице, деца ће насликати сопствени свет фантастике слушајући једну од прича којом је и сам Илија био инспирисан.

Линк за пријаву: https://forms.gle/XTD3U2d3Md32bWvY9

 

Радионица Кроз прозор поглед у свет Јеленграда, 27. јун од 11.00 до 12.30 сати

На претпоследњој радионици ћемо се мало боље упознати са стваралаштвом другог уметника са изложбе, Саве Секулића. Попут Илије, и Сава је сликао свет фантастичних бића, али је њих често усељавао у необичне грађевине. Тај свет фантастичне архитектуре видимо на слици Јеленград, и он ће децу инспирисати да у креативном делу радионице направе сопствени магични град.

Линк за пријаву: https://forms.gle/VZnpJtzft7egCnXE8

 

Радионица Кроз прозор поглед у свет метаморфозе, 28. јун од 11.00 до 12.30 сати

Велика група Савиних слика коју бисмо могли објединити називом Метаморфозе, обухвата необичне представе људи и животиња, заплетених тела, преображаје човека у животињу, животиње у човека и биљку. На последњој едукативно-креативној радионици научићемо шта је метаморфоза, зашто је Сава био инспирисан њоме, те како нас ове чудне слике уче идеји заједништва. У креативном делу радионице ће деца техником пресликавања направити своје представе метаморфозе.

Линк за пријаву: https://forms.gle/14mR1FKGKUWUeYg49

 

За више информација можете нам се обратити позивом позивом на број телефона 0214899017 или мејлом на адресу decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Датум

Отварање: 24. јун 2024.
Траје до: 28. јун 2024.

Време

11:00 - 12:30

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: деци узраста од 5 до 10 година