Отварање изложбе: Идентитет(и)

Представе жена у српском сликарству (1918–1941)

Изложба Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941) биће свечано отворена у Галерији Матице српске 23. априла 2021. године у 20.00 сати. На отварању ће говорити Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, Никола Ивановић, аутор изложбе, док ће изложбу свечано отворити госпођа Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије.

Како је питање идентитета једно од најприсутнијих у научном и уметничком дискурсу последње две деценије, изложба својим проблемским карактером указује на свеприсутност идентитетских разноликости и преиспитује појам идентитета кроз визуелну културу између два светска рата. Преко 70 изложених експоната из колекције Галерије Матице српске и бројних музејских установа у земљи као што су Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Музеј позоришне уметности Србије, Музеј града Београда, Кућа легата, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Милене Павловић Барили, као и радови из неколико приватних колекција подељени су у четири целине посвећене проблемима разумевања и репрезентације идентитета: Национално: Између Истока и Запада, традиције и модерности, Глумица као модерна жена: Пол, професија, еманципација, Квир: Тело, род и представа и Сопство: Са ове и оне стране просценијума.

Сви заинтересовани посетиоци, који не буду у могућности да присуствују отварању изложбе, имаће прилику да уживо прате догађај на друштвеним мрежама ГМС @galerijamaticesrpske. Током трајања изложбе сваког петка биће приређен разноврстан пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о (не)једнакости и разноликости присутних у свим епохама. Такође, за најмлађе посетиоце свакодневно је доступан породични водич специјално осмишљен за изложбу.

Отварање изложбе биће приређено уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Датум

Отварање: 23. април 2021.
Траје до: 23. април 2021.

Време

20:00

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима