Отварање изложбе „Урош Предић као инспирација“

У оквиру успешне изложбе Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности реализован је пројекат Урош Предић за све који је за циљ имао да се стваралаштво и живот Уроша Предића приближи широј публици: деци, младима, особама трећег доба и особама са различитом врстом инвалидитета. Усмерени ка младима, пројекат је био прилика да се обнови сарадња са Школом за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада. Ученици ове школе, боравећи у простору Галерије Матице српске, насликали су радове инспирисани делом Уроша Предића. Резултат сарадње са Школом „Богдан Шупут“ је изложба радова ученика Урош Предић као инспирација која ће бити отворена у четвртак, 9. марта у 12.00 сати у Дечијој соби у Галерији Матице српске. На отварању изложбе обратиће се др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Ђура Радишић, директор Школе за дизајн „Богдан Шупут“ и Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња.

Изложба Урош Предић као инспирација обухвата двадесет ученичких радова у различитим техникама (цртеж, акварел, уље на платну) насталих посматрањем и промишљањем Предићевог уметничког опуса. Кроз разноликост одабраних тема и мотива исказана је намера младих да кроз бележење виђеног проникну у дела изузетних вредности и техничке изведбе. Израђене копије Предићевих дела указују на заинтересованост и жељу младих аутора да прихвате изазов, те да на што веродостојнији начин пренесу сликарски израз веште руке Уроша Предића, као и да достигну његово стваралачко умеће. У знак захвалности према уложеном труду и залагању младих аутора, Галерија Матице српске ће уврстити неколико одабраних радова у своју колекцију, чиме ће њена Збирка копија бити значајно употпуњена и обогаћена.

Представиће се радови седамнаест ученика: Ксеније Докић, Теодоре Егић, Валерије Илиевске, Аљоне Катурове, Мирке Клајнер-Ђуровић, Оливере Ковач, Саре Оџић, Мионе Миленковић, Лије Мојсиловић, Ксеније Латиновић, Александре Павловић, Дуње Павловић, Нађе Пауновић, Андрије Радишића, Емине Соколовски, Ање Хромиш и Матее Шевић, док су њихови ментори били професори Школе за дизајн Николина Малинић и Борис Лукић. Са њима у заједништву радио је стручни тим Галерије Матице српске мр Данило Вуксановић, помоћник управника, Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња и мср Урош Мирић, конзерватор.

Изложба ће бити отворена за публику до 9. априла 2023. године.

Датум

Отварање: 09. март 2023.
Траје до: 09. март 2023.

Време

12:00

Место

Дечја соба, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима