Палета уметникових осећања

Сваке године у марту, са пролећем нам долази и Месец франкофоније – највећи празник француске културе, језика и уметности. У оквиру ове манифестације, у Галерији Матице српске се отворила нова изложба под називом Инспирисани Француском. Тим поводом, започињемо реализацију новог, двомесечног циклуса едукативно-креативних радионица суботом Зачарани магијом Париза.

На другој радионици у априлу под називом Палета уметникових осећања, посматрајући интензивне боје из палете Петра Добровића и Милана Коњовића, као и непрецизни цртеж насликан четкицом директно на платну, са тинејџерима ћемо разговарати о осећањима која нам изазивају уметничка дела док их посматрамо и уживњавамо се у њих. Тинејџери ће сазнати какав је то уметнички правац фовизам и упознаће рад његовог најзначајнијег представника – Анрија Матиса, који је инспирисао српске уметнике да унесу нове боје у своје палете. Такође, кратко ћемо се осврнути на експресионизам и открити како различита осећања могу бити инспирација за сликање и на који начин их можемо изразити кроз ликовну уметност. У креативном делу радионице тинејџери ће користећи темпере и машту претворити Добровићеву Маргариту у Мунков Врисак.

Радионице се организују за максимално 15 тинејџера узраста од 11 до 14 година. Учешће детета на радионици потребно је пријавити попуњавањем електронског упитника. Цена радионице износи 200 динара по детету.

Датум

Отварање: 13. април 2024.
Траје до: 13. април 2024.

Време

16:00 - 17:30

Место

Дечја соба, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200