Палета уметникових осећања

Сваке године у марту, са пролећем нам долази и Месец франкофоније – највећи празник француске културе, језика и уметности. У оквиру ове манифестације, у Галерији Матице српске се отворила нова изложба под називом Инспирисани Француском. Тим поводом, започињемо реализацију новог, двомесечног циклуса едукативно-креативних радионица суботом Зачарани магијом Париза.

На другој радионици у априлу под називом Палета уметникових осећања, посматрајући интензивне боје из палете Петра Добровића и Милана Коњовића, као и непрецизни цртеж насликан четкицом директно на платну, са децом ћемо разговарати о осећањима која нам изазивају уметничка дела док их посматрамо и уживњавамо се у њих. Деца ће сазнати какав је то уметнички правац фовизам и упознаће рад његовог најзначајнијег представника – Анрија Матиса, који је инспирисао српске уметнике да унесу нове боје у своје палете. Такође, кратко ћемо се осврнути на експресионизам и открити како различита осећања могу бити инспирација за сликање и на који начин их можемо изразити кроз ликовну уметност. У креативном делу радионице, деца ће израдити и осликати папирне маске за лице на којима ће приказати неко осећање.

Радионице се организују за максимално 15 деце узраста од 5 до 10 година. Учешће детета на радионици потребно је пријавити попуњавањем електронског упитника. Цена радионице износи 200 динара по детету.

Датум

Отварање: 13. април 2024.
Траје до: 13. април 2024.

Време

11:00 - 12:30

Место

Дечја соба, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200