Поклон-збирка Драгише Брашована

У светску историју архитектуре уписали су се Антони Гауди, Ле Корбизје, Френк Лојд Рајт, док се у националној архитектури истиче име Драгише Брашована. Наши простори могу да се похвале значајним грађевинама овог архитекте, а поготово Нови Сад који је препознатљив по комплексу Бановине, палати Радничке коморе, као и Главној пошти. Пројектујући ове грађевине оставио је неизбрисив траг у изгледу града.

Поводом обележавања два јубилеја: 175 година од оснивања и 65 година од пресељења у зграду бивше Продуктне берзе, у Галерији Матице српске отворена је изложба Поклон-збирка Драгише Брашована.

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована представља преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског архитекте, супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковачев, поклониле Галерији у периоду од 2020. до почетка 2023. године. Јавност ће први пут имати могућност да види предмете и дела која говоре о приватном животу архитекте и доприносе бољем разумевању његовог лика и дела. Изложба пружа посетиоцима сасвим другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља. Сви ови предмети, који су били део ентеријера у кући у улици Страхињића бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу. „Купује стари намештај, преправља га, дотерује, продаје, купује нови. Он све то ради са истинским уживањем и у свему томе има нечег помало наивног, помало детињастог уживања живота” – писао је о Брашовану истакнути историчар архитектуре Зоран Маневић. Његов дом постао је део простора Галерије, њених салона и ходника и самим тим нераскидиви део идентитета музеја.

Изложбу прати двојезични каталог са текстовима др Дарка Полића, архитекте и Иване Јањић, кустоскиње, документарни филм Радио-телевизије Војводине и виртуелна 3Д реконструкција простора у ком је Драгиша Брашован живео, који је реализовала мср Снежана Мијић, конзерваторка. Током трајања изложбе публика ће имати прилику да се кроз пратећи програм у виду стручних кустоских вођења, предавања и пројекције филмова упозна са животом и делом Драгише Брашована и архитектуром ХХ века.

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Градска управа за културу, Нови Сад, и ОТП банка Србија.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group и Ringier Serbia doo – Блиц.

Датум

Отварање: 02. јун 2023.
Траје до: 30. септембар 2023.

Време

10:00 - 18:00

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима