Промоција књиге „Уметност је наш посао“

У простору Галерије Матице српске у четвртак, 31. августа у 19.00 сати одржаће се промоција књиге Уметност је наш посао ауторке Милене Тробозић Гарфилд. О књизи ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, мр Марија Радић, уредница српске књижевности у „Вулкан издаваштву“ и ауторка.

У нашем веку су умногоме промењени сви друштвени сегменти, чему је највише допринео технолошки развој. Појава интернета убрзала је преношење информација, али је довела и до настајања виртуелног света, у којем проводимо све више времена. Све то се одразило и на културу, у најширем смислу, и променило је положај уметности и њену перцепцију. Међутим, све док има оних који сматрају да је уметност једини преостали светионик у сутону цивилизације, она ће одолевати свим искушењима савременога доба.

Захваљујући дугогодишњем раду у областима културе, Милена Тробозић Гарфилд стекла је богато и разнолико искуство које ју је довело до драгоцених сазнања о значају уметности. Управо зато је главна јунакиња у овој књизи – Уметност. Она је осветљена из различитих перспектива, као и у различитим историјским и географским оквирима, али када дођете до последње странице књиге, схватићете да је улога уметности увек подједнако важна јер има снагу преображавања људскога духа.

Било да сте уметник, или да радите у уметничкој сфери, или да сте пасионирани љубитељ уметности – ова књига постаће ваш водич у (не)могућој мисији Како сачувати уметност у XXI веку.

Милена Тробозић Гарфилд, пишући из другог дела своје професионалне личности, оног уметничког, заступа ставове о круцијалној улози уметности у животу човека. Показује да уметност није украс или простор за релаксацију од свакодневних догађаја, већ органска потреба људи, као штоо може бити и покретач друштвених токова и извор креативног мишљења у другим сегментима живота.

Ауторка убедљиво демистификује и побија широко распрострањену тезу да позориште и остале уметности морају бити финансиране искључиво новцем из државног буџета.

Ауторка у овој књизи систематично гради и портрет арт-менаџера и управника културних институција за 21. век – професионалца с разумевањем комплексности данашег света, с визијом и јасном идејом о улози уметности у животу појединца и друштва, радозналог за нова открића и опремљеног алатима и способностима да ту визију и оствари.

Небојша Броцић, редитељ и драмски писац

О ауторки: Милена Тробозић Гарфилд дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, на Одсеку за глуму, као и на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за шпански језик и књижевност. Радила је као књижевни преводилац, уредник, продуцент, уметнички директор, маркетиншки менаџер, ПР и консултант. Током деведесетих година била је ејдан од пионира у независним позоришним продукцијама (Запали ме, Иза кулиса). Аутор је књиге Мали савети за бољи живот (Самиздат Б92). Продуцент је вишеструко награђиваних филмова: Бели, бели свет, Отаџбина и Шавови. Превела је са шпанског и енглеског многе књиге, међу којима се истиче Љубав у доба колере Габријела Гарсије Маркеса. Живи на релацији Београд – Вашингтон.

Датум

Отварање: 31. август 2023.
Траје до: 31. август 2023.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима